Доц. Шиваров: Прекалено силният имунен отговор на коронавируса може да е проблем

7129
Доц. Шиваров: Прекалено силният имунен отговор на коронавируса може да е проблем
Снимка: Getty Images/Guliver

Част от причините за смъртните случаи при COVID-19 се дължат на свръхреакция на коронавируса. Това заяви доц. Велизар Шиваров, който работи в лабораторията по Клинична имунология в "Софиямед".

Доцентът увери пред БНТ, че при по-голяма част от хората имунната система работи много добре, щом достигаме спокойно до живот от 80 години. И добави, че част от имунният отговор срещу COVID-19 може да се повлияе от витамин D, но Шиваров не видя вреда от приема на този витамин.

Приспособени срещу COVID-19 шнорхел-маски скоро ще бъдат пробвани в българска болница

Шнорхел-маски за гмуркане, приспособени за защита от коронавирус са на път към нуждаещите се български медици и пациенти. Идеята, заим...

Много малко са доказателствата какво би ни помогнало като превенция. На този етап няма нещо категорично като стимулант, което да помага, по думите на учения.

Не ми харесва модата имуностимуланти. Много често това са вещества с неясен произход и сегменти. Имунният отговор е нещо много сложно, това е система и при предизвикателство се използват различни модули от нея. Затова е много важно да се знае кои модули противодействат на коронавируса, обобщи Шиваров. Той насочи вниманието към прилепите – ако приемем, че тази популация е резервоар на сегашния коронавирус, то там основна роля играе вроденият имунитет. С други думи, прекомерно силният имунен отговор може да предизвика т.нар. цитокинова буря.

Имунният отговор зависи до голяма степен от нашата генетична информация, подчерта доцентът. Според него, всичко зависи от това какъв е отговорът на конкретния патоген – човек генетично може да е по-устойчив на един патоген, а при друг – не толкова устойчив.

Колкото до децата и реакцията им срещу COVID-19, доцентът предположи, че тяхната имунна система всъщност не е изпитала т.нар. кръстосана реакция на вируси и един вид няма товар.

Доц. Мангъров: Най-адекватно от всички се държи Българската православна църква, нека младите отидат в храма

"В момента най-адекватно от всички се държи Българската православна църква, която остави храмовете отворени. Това са местата, където хо...

Що се отнася до плановите ваксинации на децата, доц. Шиваров го видя като много сложен – заради това колко силно реагира имунната система на дадена ваксина. Лекарят смята, че почти всички съвременни ваксини не предизвикват силен отговор на имунната система. Спрямо моментната картина, Шиваров вижда като много малък шансът имунната ни система да се сблъска хем с ваксина, хем с коронавирус.

По въпроса помага ли БЦЖ срещу коронавируса, доцентът каза, че има нови проучвания при мишките, според които ваксината помагала за производство на повече клетки, способни да се борят по принцип с вирусни инфекции.

За финал доцентът беше категоричен – светът никога не е бил по-подготвен да се бори с такова заболяване. Може би ще отнеме повече време, отколкото ни се иска, предупреди обаче Шиваров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно