Досадните мухи - защо често бягат, когато опитвате да ги ударите?

15416
Досадните мухи - защо често бягат, когато опитвате да ги ударите?
Снимка: Pixabay.com

Муха жужи покрай главата ви и каца наблизо. Грабвате мухоловката или навивате вестник, приближавате се предпазливо и удряте!

Но колкото и да сте бързи, мухата почти винаги е по-бърза, доста често успява да избегне удара ви и да остане невредима.

Мухите имат много приспособления, които им осигуряват по-голяма скорост, маневреност и възприемане, което ги прави много, много добри в откриването и преодоляването дори на най-бързите нападатели. Нови доказателства показват, че модифицираните задни крила на мухите играят важна роля за изстрелването им в светкавично излитане за отрицателно време.

Домашните мухи принадлежат към разред Diptera, или истински мухи. Те имат модифицирани задни крила, които са се превърнали в малки, подобни на пръчки структури с копче в края. Техните вибрации помагат на насекомите да стабилизират телата си, докато са в полет, като усещат въртенията на тялото и предават информация на крилата.  

Мухите от подгрупата Diptera Calyptratae, която включва домашни мухи, чиито халтери също вибрират, докато ходят. Учени са изследвали мухите от тази група, за да проверят дали халтерите влияят на излитането им, насочвайки допълнителни сензорни данни, за да координират движенията в крилото и мускулите на краката. 

Използвайки високоскоростни камери, учени записали кадри със скорост до 3000 кадъра в секунда. Те установили, че мухите Calyptratae се изстрелват около пет пъти по-бързо от другите мухи. Техните излитания отнемат средно около 0,007 секунди (7 милисекунди) и само един удар на крилото.

Човек взривил дома си, преследвайки муха

Възрастен мъж е взривил част от къщата си във Франция, докато се е опитвал да се отърве от досадна муха, предаде BBC. Мъжът, който е н...

„Нито една от мухите Calyptratae няма продължителност на излитане по-голяма от 14 милисекунди [0,014 секунди]“, съобщават изследователите. За сравнение, излитанията на мухи от други групи отнемат около 0,039 секунди (39 милисекунди) и изискват около четири удара на крилата.

След това изследователите упоили мухите и премахнали халтерите, които имат всички мухи Diptera. Мухите Calyptratae, при които липсвали тези приспособления, по-бавно се издигнали във въздуха, но времето за излитане не било засегнато при мухите извън тази група. Стабилността по време на излитане също е повлияна при отстраняване на халтера, но отново само при мухите Calyptratae.

„Насекомите Calyptratae, известни като ударни мухи, които се опитват да избягат при излитане без техните халтери, винаги стигат до катастрофа при кацане", съобщават учените.

Това означава, че е необходим халтер за бързи и стабилни излитания. Способността да избяга от хищниците е голям плюс за животно, а мухите Calyptratae са изключително успешни.

Халтерите позволяват на мухите от групата Calyptratae да извършва по-бързи и по-стабилни в сравнение с много други видове мухи.

Кръстиха най-малката муха в света на Шварценегер

Американски ентомолози откриха най-миниатюрната муха на Земята и я кръстиха в чест на бившия професионален културист, политика и акть...

За едно мигване на окото

Халтерите не са единственото тайно оръжие в арсенала на мухата. Веднъж излетяла, мухата може да изпълнява маневри, за които би завидял всеки пилот на изтребител. Плодовите мухи могат да променят курса за по-малко от 1/100 от секундата - около 50 пъти по-бързо, отколкото окото може да мигне. Тези мухи се завъртат до 90 градуса - някои са почти с главата надолу - за да увеличат максимално силата си и да избягат.

Мухите имат и изключително зрение (фасетъчно, т.е. виждат под много повече ъгли, отколкото например хората), което им помага да планират скоковете си далеч от заплахата. Около 200 милисекунди преди излитането плодовите мухи използват визуално предупреждение за надвиснала опасност, за да коригират стойката си и да поемат в  посоката, която ще ги изведе на безопасно място.

Един подход, който може да подобри шансовете ви, е насочването на вашите удари към място, където мухата вероятно ще отиде, а не там, където в момента стои.

Най-добре е да не се насочвате към изходната позиция на мухата. Предвидите къде ще скочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com