Древен египетски папирус описва рядка змия с 4 зъба и още десетки отровни влечуги

23009
Древен египетски папирус описва рядка змия с 4 зъба и още десетки отровни влечуги
Снимка: iStock

Писмените сведения могат да ни разкажат много за древните цивилизации. Последните изследвания за отровните змии, описани в древен египетски папирус, предполагат повече, отколкото си мислите. Много по-разнообразна гама от змии, отколкото сме си представяли, е живяла в земята на фараоните – което също обяснява защо древните египетски автори са били толкова заети с лечението на ухапвания от змии, пише The Converstion.

Подобно на пещерните рисунки, текстове от началото на писаната история често описват диви животни. Те могат да предоставят някои забележителни подробности, но идентифицирането на описаните видове може да е трудно. Например древният египетски документ, наречен Бруклинският папирус, датиран от около 660 – 330 г. пр.н.е. но вероятно копие на много по-стар документ, изброява различни видове змии, известни по онова време, последствията от техните ухапвания и тяхното лечение.

Освен симптомите на ухапването, папирусът описва и божеството, свързано със змията, или чиято намеса може да спаси пострадалия. Ухапването на „голямата змия Апофис“ (бог, приел формата на змия) например е описано като причиняващо бърза смърт. Читателите също са предупреждавани, че тази змия няма обичайните два зъба, а четири, което е рядка характеристика за змия днес.

ОЩЕ: Колко древни са египетските пирамиди?

Antagonists Wiki /  CC-BY-SA

Отровните змии, описани в Бруклинския папирус, са разнообразни: изброени са 37 вида, от които описанията за 13 са изгубени. Днес районът на Древен Египет е дом на много по-малко видове. Това предизвикало много спорове сред изследователите относно това кои видове са описани.

Змията с четири зъба

В момента в границите на Древен Египет не живее претендент за голямата змия Апофис. Подобно на повечето отровни змии, които причиняват по-голямата част от смъртните случаи от змийски ухапвания в света, усойниците и кобрите, които сега се срещат в Египет, имат само два зъба, по един във всяка кост на горната челюст. При змиите челюстните кости от двете страни са разделени и се движат независимо, за разлика от бозайниците.

ОЩЕ: Древните египтяни измерили първия час и променили отношението ни към времето

Най-близката съвременна змия, която често има четири зъба, е бумслангът (Disopholidus typus) от африканските савани на юг от Сахара, която сега се среща на повече от 650 км южно от днешен Египет. Отровата му може да накара жертвата да кърви от всеки отвор и да причини смъртоносен мозъчен кръвоизлив. Може ли змията Апофис да е ранно, подробно описание на бумсланг? И ако е така, как древните египтяни са попаднали на змия, която сега живее толкова далеч на юг от техните граници?

За да разберат, учените използвали статистически модел, наречен моделиране на климатична ниша, за да проучат как ареалите на различни африкански и левантийски (източносредиземноморски) змии са се променили във времето.

По следите на древните змии

Изследването показва, че много по-влажният климат на ранния Древен Египет е бил благоприятен за множество змии, които не живеят там днес. Учените се фокусирали върху 10 вида от африканските тропици, региона на Магреб в Северна Африка и Близкия изток, които биха могли да съответстват на описанията в папируса. Те включват някои от най-известните отровни змии в Африка, като черната мамба, шумящата пепелянка и бумсланга.

Изследователите установили, че девет от десетте вида вероятно са живели в Древен Египет. Например бумслангите може да са живели по крайбрежието на Червено море на места, които преди 4000 години са били част от Египет.

По подобен начин Бруклинския папирус описва змия, „шарена като пъдпъдък“, която „съска като златарски мех“. Шумящата пепелянка (Bitis arietans) отговаря на това описание, но сега живее само на юг от Хартум в Судан и в Северна Еритрея. Отново учените смятат, че ареалът на този вид някога се е простирал много по̀ на север.

ОЩЕ: Нумерологията на Древен Египет. Защо 3 е толкова важно число

От периода, моделиран от изследователите, много неща са се променили. Изсушаването на климата и опустиняването са настъпили преди около 4200 години, но може би не равномерно. В долината на Нил и по крайбрежието например земеделието и напояването може да са забавили изсушаването и да са позволили на много видове да продължат да съществуват в историческите времена. Това предполага, че много повече отровни змии може да са съществували в Египет по времето на фараоните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com