Древните египтяни измерили първия час и променили отношението ни към времето

4402
Древните египтяни измерили първия час и променили отношението ни към времето
Снимка: iStock

Връзката на човечеството с времето започва преди първата писмена дума, което днес прави предизвикателство изследването на произхода на много измервателни единици.

Въпреки това някои единици за измерване на времето, които произлизат от астрономически явления, са доста лесни за обяснение и вероятно са били наблюдавани независимо в много различни култури по света. Например измерването на продължителността на един ден или година използва видимите движения на Слънцето спрямо Земята, докато измерването на месеците идва от фазите на Луната.

Нумерологията на Древен Египет. Защо 3 е толкова важно число?

И все пак има някои измервания на времето, които нямат ясни връзки с никакви астрономически явления.

Два примера са седмицата и часът. Една от най-древните писмени традиции, египетските йероглифни текстове, ни дава нова представа за произхода на часа. Той произхожда от района на Северна Африка и Близкия изток и е приет в Европа, преди да се разпространи по света в съвременната епоха.

Времето в Древен Египет

Текстовете на пирамидите, изписани 2400 г. пр.н.е., са най-ранните писмени сведения от Древен Египет. В текстовете е включена думата wnwt (произнася се приблизително „wenut“), а йероглифът със значение, свързан с нея, е звезда. От това разбираме, че wnwt е свързана с нощта.

Йероглифен календар в Елефантина Théodule Devéria / Public Domain

За да разберем думата wnwt и защо сега се превежда като „час“, отиваме в град Асют около 2000 г. пр.н.е. Там вътрешността на дървените правоъгълни капаци на саркофази понякога била украсявана с астрономическа таблица.

Таблицата съдържа колони, представящи 10-дневни периоди от годината; египетският календар имал 12 месеца, всеки от които с три 10-дневни „седмици“, последвани от пет дни празници. Във всяка колона са изброени 12 имена на звезди, които образуват 12 реда. Цялата таблица представя промените в звездното небе в течение на цяла година, подобно на съвременна звездна карта.

Нова теория: Тутанкамон може да е загинал пиян в катастрофа

Тези 12 звезди са най-ранното систематично разделение на нощта на 12 времеви зони, всяка управлявана от една звезда. Въпреки това думата wnwt никога не се появява във връзка с тези таблици със звезди в ковчези.

Но около 1210 г. пр.н.е. в Новото царство – периодът на Древен Египет между XVI и XI век пр.н.е. – връзката между броя на редовете и думата wnwt е изрично изяснена.

Астрономически инструкции

Един храм, Озиреион в Абидос, съдържа изобилие от астрономическа информация, включително инструкции как да се направи слънчев часовник и текст, описващ движението на звездите. Той също така съдържа звездна таблица от типа на тези в саркофазите, където 12-те реда са обозначени с думата wnwt.

През Новото царство е имало 12 нощни wnwt и също 12 дневни wnwt, като и двете ясно измерват времето. Идеята на часа е почти в съвременния си вид, но за две неща.

Първо, въпреки че има 12 дневни часа и 12 нощни часа, те винаги се изразяват отделно, а не заедно като 24-часово денонощие. Дневното време се измерва с помощта на сенките, хвърлени от Слънцето, докато нощните часове се измерват предимно от звездите. Това е било възможно да се направи само докато Слънцето и звездите са били видими, и два периода около изгрева и залеза, които не съдържат часове.

Древният египтянин не е приличал на съвременния човек

Второ, wnwt от Новото царство и нашият съвременен час се различават по продължителност. Слънчевите и водните часовници показват много ясно, че дължината на wnwt варира през годината: дълги нощни часове около зимното слънцестоене, дълги дневни часове около лятното слънцестоене.

За да се отговори на въпроса откъде идва числото 12 или 24, трябва да разберем защо са избрани 12 звезди за 10-дневен период. Със сигурност този избор е истинският произход на часа. Дали 12 е било просто удобно число? Може би, но произходът на звездните таблици в саркофазите предполага друга възможност.

Звезди за измерване на времето

Древните египтяни са избрали да използват ярката звезда Сириус като модел и са избрали други звезди въз основа на тяхното поведенческо сходство със Сириус. Ключовият момент изглежда е, че звездите за отчитане на времето изчезват за 70 дни всяка година, точно като Сириус, въпреки че другите звезди не са толкова ярки. Текстът на звездата на Озиреион дава такива дати, че на всеки 10 дни една звезда, подобна на Сириус, изчезва и една звезда се появява отново за цялата година.

В зависимост от времето на годината между 10 и 14 от тези звезди се виждат всяка вечер. Ако се записва на интервали от 10 дни през годината, се появява таблица, много наподобяваща таблицата със звезди от саркофазите. Към 2000 г. пр.н.е. таблицата става по-схематична, отколкото (в нашия смисъл) точна, и се появява таблица с 12 реда, което води до таблиците-саркофази, които можем да видим в музеите в Египет и другаде.

Древна фреска със знаците на Зодиака е открита в Египет

Следователно е възможно изборът на 12 като брой часове през нощта – и евентуално 24 като общ брой часове от обяд до обяд – да е свързан с избора на 10-дневна седмица.

И така, нашият съвременен час произлиза от съвкупност от решения, случили се преди повече от 4000 години.

Авторът на статията Робърт Кокрофт е асистент по физика и астрономия, университет Макмастър и Сара Саймънс, професор по интердисциплинарни науки, университет Макмастър. Статията е публикувана в The Conversation.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com