Древен гребен от човешки череп е намерен във Великобритания

7206
Древен гребен от човешки череп е намерен във Великобритания
Снимка: MOLA

Археолози са открили близо до Кеймбридж фрагмент от костен артефакт, изработен от човешки череп. Редкият предмет по форма напомня на гребен, но съдейки по липсващите следи от износване, може да е бил използван като амулет. Находката датира от желязната епоха (750 г. пр.н.е. – 43 г. от н.е.),  съобщава Лондонският археологически музей на своя сайт.

MOLA

Модернизацията на магистрала А14 между английските градове Кеймбридж и Хънтингдън наложила мащабни археологически проучвания. В резултат на разкопки учените открили доказателства за човешка дейност, обхващаща периода от каменната ера до Средновековието. Така на разположение на археолозите се оказали повече от пет хиляди кремъчни артефакта, най-древните от които датират от епохата на мезолита (около 10 000 – 4000 г. пр.н.е.), множество фрагменти от керамика от различни епохи, както и няколко праисторически светилища и гробове.

Сред находките от желязната епоха се открояват доказателства за производство на бира, датиращи от около 400 г. пр.н.е., богато украсен гребен с дълга дръжка и дървена стълба от 525 – 457 г. пр.н.е. Римският период е представен по-специално от свидетелства за грънчарско производство, рядка монета, сечена при император Лелиан през III век сл. н. е., амулет с лицето на горгона Медуза, изкуствено езерце, военен лагер и необичайни погребения. Към ранносредновековните находки се отнасят останките от три големи англосаксонски селища, в едно от които е разкопана ковашка работилница. Към този период са датирани и инструменти за изработка на текстил и фрагменти от накити.

Кръст върху черепа на средновековна жена предизвика спор сред учените

Изследователи от Лондонския музей по археология съобщиха за ново откритие, направено по време на охранителни и спасителни разкопки в село Бар Хил (Кеймбриджшър). В това селище археолозите открили необичаен фрагмент от костен артефакт, който датира от желязната епоха (750 г. пр.н.е. – 43 г. от н.е.).

Първоначално находката била взета за костен гребен, но след това били извършени по-задълбочени изследвания от остеолози начело с Майкъл Маршал. Оказало се, че този предмет е изработен от фрагмент от човешки череп. Липсата на следи от износване обаче показва, че артефактът не е използван за ресане. Като се има предвид, че в него е пробит кръгъл отвор, учените предполагат, че артефактът може да е бил носен като амулет.

MOLA

Изследователите отбелязват, че амулетите, направени от кости на човешки черепи, са били разпространени в Британия от желязната епоха. Но находката от Бар Хил е привлекателна и с това, че наподобява гребен. По-рано два подобни предмета вече са откривани в Англия през 70-те години на ХХ век и в началото на XXI век, и двата на 15 – 16 километра от това селище. Може би артефактите свидетелстват за съществуването на определена традиция, която е била разпространена само в тази част на Великобритания.

ОЩЕ: „Мозъчна операция“ преди 3400 години оставила човек с квадратна дупка в черепа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Учени установиха: Тиранозавър рекс не е бил умен колкото маймуна

Минисериал за холивудската икона Кари Грант по Epic Drama

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com