Ето какво включва сънищата ни

6812
Ето какво включва сънищата ни

Учените от Калифорнийския университет в Бъркли (САЩ) са открили неврони, чиято стимулация ни кара да виждаме сънища.

Невроните от вентралната част на продълговатия мозък, чийто основен медиатор се явява гама-аминомаслената киселина, са активни по време на фазата на бърз сън, но досега се смятало, че те просто не позволяват на тялото да се движи в процеса на сън.

Най-срещаните сънища и какво означават те

Много психолози са се отказали да се опитват да интерпретират сънища. Но американецът Иън Уолъс все пак решил да направи изследване по ...

В новото изследване е изяснено, че активацията на тези неврони е достатъчна животното още след две секунди да премине във фаза на бърз сън. Като осигурили синтез на фоточувствителни белтъци рецептори в дадената област при този тип неврони, учените облъчвали и избирателно активирали невроните, които носят рецепторната отметка.

Наблюдавайки работата на мозъка с електроенцефалография, учените открили, че облъчването по време на бавния сън в 94% от случаите води до преход на съня в бърза фаза, което субективно съответства на появата на сънища.

Сред тези нервни клетки се открояват две групи – такива, които предават информацията надолу, към гръбначния мозък, и такива, които я изпращат по-нагоре, към средния мозък и хипоталамуса. За "включването" на сънища отговоря именно втората група неврони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com