Големият бариерен риф е на смъртен одър (СНИМКИ)

29109
Големият бариерен риф е на смъртен одър (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver

След 25 млн. години живот едно от чудесата на природата – Големият бариерен риф, почина. Със заглавия от този тип редица западни медии описаха колко тежко е станало положението за кораловия пояс, който е един от символите на Австралия.

Всъщност Големият бариерен риф е съставен от над 2900 отделни коралови рифа и 1050 островчета, които се простират на територия от над 2300 километра. Това е повече, отколкото е територията на Великобритания. Рифът е дом на 1625 вида риба, 3000 вида мекотели, 450 вида корали, 220 вида птици и 30 вида китове и делфини.

Според експертна оценка на учени причина за бързата смърт на природното чудо е глобалното затопляне, което е довело до повишаване на океанското ниво и до затопляне на водата. През месец май тази година изследователи са установили, че 93% от отделните коралови острови са засегнати от болест, която ги кара да побеляват и умират, пише The Independet. Всъщност тази болест води до измиране на водораслите, които поддържат коралите живи, като ги предпазват и след като вече нямат естествената си защита, коралите побеляват и на свой ред умират. Причината за смъртта на водораслите е производството от тяхна страна на твърде големи количества кислород, което води до токсичен ефект и за да го парират, коралите „се освобождават” от водораслите. Това води до смъртта и на двата вида. А повишеното производство на кислород се обуславя от все по-топлата вода. Отделно океаните стават все по-киселинна среда заради абсорбирането на все повече въглероден диоксид – отново заради човешката дейност.

Преди началото на лятото, въпреки потресаващите данни, учените все още са се надявали, че Големият бариерен риф ще почне да се възстановява. Надеждите обаче са напразни – положението се влошава. „Ако можем да опишем рифа като човек, то той е в кома, на системи”, коментира професор Тим Фланъри пред ABC през септември тази година.

В свой коментар за шокиращата природна трагедия, изданието “Outsideonline” казва, че първите 24,99 млн. години от живота на Големия бариерен риф са преминали щастливо. Началото на края идва през 60-те години на XX век, когато правителството на австралийския щат Куинсленд дава на концесия големи части от рифа на минни и петролни компании. Заради това безумие в Австралия се ражда движението „Да спасим рифа” и през 1975 година е създаден Морският парк „Големият бариерен риф”, където е забранена всякаква човешка дейност. През 1981 година ЮНЕСКО включва Големия бариерен риф в световното културно наследство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com