X
 
 

Горбачов разказва как е можело да се избегне разпадането на СССР

11225 6
Горбачов разказва как е можело да се избегне разпадането на СССР
Снимка: Getty images/Guliver
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов е уверен, че целостта на СССР е можела да бъде съхранена. Той разказа и как се е опитал да го направи.

"Моето дълбоко убеждение беше, че пътят към политическия суверенитет на републиките, до тяхната икономическа независимост, запазване на тяхната идентичност, развитието на културата, лежеше чрез обновяването на Съюза, превръщайки го в демократична, реална, ефективна федерация, на която републиките делегират част от своите правомощия", спомня си Горбачов в новата си книга „Какво е заложено на карта: бъдещето на глобалния свят“, която предстои да излезе скоро на пазара.

Михаил Горбачов: Докато съществува ядрено оръжие, не трябва да се изключва нищо

По-малко от месец остава до годишнината от знаковия исторически юбилей - вечерта на 9 ноември 1989 година рухва символът на "Желязната ...

Горбачов отбелязва, че решаващата стъпка по този път трябвало да бъде нов съюзен договор, чието подписване било осуетено през 1991 г. от августовския преврат. Бившият първи подчерта, че "той се е борил до края за единството на страната".

"Ръководството на най-голямата република в рамките на СССР - Русия, начело с Борис Елцин, пое по пътя на разпадането. Надделя линията за разединяване на държавата", споделя още Горбачов, цитиран от РИА Новости.

Десетки милиони хора скоро усетили тежките последици от това, добавя той. "Не бива да изненадва никого, че според всички проучвания на общественото мнение, повечето руснаци съжаляват за разпада на Съюза и смятат 90-те години на миналия век за най-трудния период в живота си", обобщава политикът, отбелязва още БГНЕС.

Припомняме, че всъщност Съветският съюз се разпада на 25 декември 1991 г., когато Горбачов в обръщение към народа обявява приключването на дейността си като президент.

Горбачов за Чернобил: Не криехме истината в първите дни, просто не знаехме

Онова, което се случи през нощта на 25-и срещу 26-и април 1986 г., не беше авария, а катастрофа от световен мащаб. Но в началото това н...

Този акт бе предшестван от споразумение, подписано на 8 декември, от лидерите на Русия, Беларус и Украйна, в което се говори за прекратяване съществуването на СССР и провъзгласяването на създаването на Общността на независимите държави. Актът влезе в историята като Беловежкото споразумение.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Попитали Ленчето как е могла да спи с трима едновременно, а тя отговорила: - Абе кой спал, спал! Кой е**л, е**л!
 • Starija hush 2 Starija hush преди 3 месеца Профил на трол?
  Razpada be6e zadalzitelen.Rusia nema6e nikakva pe4alba ot tezi republiki i sateliti kato bg.telqci.Imaha dosta mnogo dalgove kam zapadnite banki natrupani zaradi tezi republiki-PARAZITI.Sega Rusia e kapitalisti4eska darzava i e mnogo po bogata bez tezi paraziti.Dolari v izobilie moze6 da smeni6 v Rusia a predi 30godini arest ako ima6 dolari.Bravo na g-n Gorbachov ot men.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Вного поздрави на СССР и на Русия. Но нито фашизмът сме си го избирали, нито комунизма, нито разпадането му. Това, което тоя с белега причини на сателитите, включително България е престъпление. Цели поколения обрече на глад и на мизерия. Остави г ив лапите на империалистите, които без много да се замислят ни спретнаха една приватизацийка, докопаха, това което искаха и сега ни викат: Да живее демок виж още ›› рацията, хайде работете, мерзавци. Кажи си ИВАНЕ! Още го помним тоя изверг.
  : 4 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  №2.1, ама и Нинова трябва да си каже как приватизира с Иван?!
  : 2 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Скапан предател. Унищожи милиони съдби с твоя експеримент. Тебе другаде ще те съдят. Още малко.
 • Гацо Бацо-фЍѝиуй...Ърьььь... 1.1 Гацо Бацо-фЍѝиуй...Ърьььь... преди 3 месеца Профил на трол?
  И тая Соросоидна мърша кат Драгалевския циганин/ЛОСТОВ/ пише книга пълна с цинични лъжи и извъртания относно ПРЕДАТЕЛСТВОТО и РОДООСТЪПНИЧЕСТВОТО!!!
  : 8 !
Последно в Актуално