Гроб на принцеса от рода Шишмановци откриха край с. Трудовец (СНИМКА)

18862
Гроб на принцеса от рода Шишмановци откриха край с. Трудовец (СНИМКА)
Снимка: НИМ

Археологът от Националния исторически музей /НИМ/, Филип Петрунов, направи първото сензационно откритие за археологическия сезон 2016 г. При разкопки на старинния храм „Св. Георги” край с. Трудовец /със средства на община Ботевград/, той е установил, че храмът е бил построен на… остров - в плитко езеро, което след ХIV век е пресъхнало.

Храмът е бил изграден масивно - с големи квадри, и е бил храм-костница на местната българска аристокрация, резидираща в крепостта Божинишки Урвич. От там е известният надпис: „Аз, севаст Огнян, бях кефалия (управител - б. а.) при цар Иван Шишман и много зло патих. По това време воювахме с турците. Аз държах за вярата на цар Иван Шишман”.

Откриха скелет на "момиче вещица"

Италиански археолози откриха скелет на младо момиче, което е било изгорено и погребано в Средновековието като вещица. Находката е напра...

Районът около Трудовец е спадал към родовите владения на Шишмановци, които се простират от Белград през Видин до Ловеч. Доказателство, че и Ботевградското поле е влизало в тях е откритият от Филип Петрунов гроб на млада жена с богати накити. На един от пръстените има монограм „Шишманов род”.

 

 

Нова версия къде се намира гробът на Васил Левски

Градинката на ул. "Искър" в "Оборище" може би е мястото, където може да бъде открита най-ценната реликва за България - гробът и тялото ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно