X
 
 

Гроздето и виното - пазители на историята

1734 0
Гроздето и виното - пазители на историята
Снимка: Pixabay
През Средновековието французите вероятно са пили вино, направено от грозде, идентично на това, което се отглежда и в наши дни. ДНК от древни гроздови зърна разкри лозата, от която се произвежда местно вино, и която се отглежда през последните 900 години, пише БГНЕС по информация на BBC.

Древните зърна грозде са намерени при археологически разкопки. Откритието показва, че римляните са отглеждали лозови масиви преди 2000 години. Те може би са култивирали вина, които са близки по вкус до днешните Pinot Noir и Syrah, твърдят учените.

Гроздето защитава от кариес

Гроздето съдържа вещества, укрепващи зъбите. Това обявиха изследователи от университета в Илинойс на страниците на "Медик форум". Дент...

От дълго време се предполага, че някои видове грозде, използвани в модерното винопроизводство, са идентични с растения, отглеждани преди стотици години. Лозите се размножават чрез вземане на резници, позволявайки на гроздето зад особено вкусни вина да се предава на поколенията.

Сега учени са успели да сравнят ДНК-то от 28 гроздови зърна от Желязната ера, Римската епоха и Средновековието – открити при няколко археологически обекта в различни части на Франция, с генетичната база на съвременните лозови насаждения.

"Открихме, че средновековните гроздови зърна от Централна Франция, съвпадат напълно със Sauvignon Blanc", заяви доктор Нейтън Уелс от Университета в Йорк. "Този вид грозде се отглежда в съвременна Франция и има директна връзка с лози от преди 900 години, което означава, че хората са го отглеждали през цялото това време", допълва ученият.

Sauvignon Blanc е вид бяло винено грозде с отличителен зелен цвят на кожичката на зърната си. То може да се намери в департамента Жура в региона Бургундия-Франш Конте, Източна Франция, както и в части на Централна Европа.

Българското "Каберне Совиньон" стана едно от любимите вина на "DECANTER"

"БРАТЯ МИНКОВИ Каберне Совиньон`17" спечели за втори път, голямата награда за качество – златен медал от най-престижния конкурс D...

Грозде, отглеждано от римляните , които са известни с добрите си познания при производството на вино, също e билo анализиранo.

Учените са открили много близко родство на древноримските зърна грозде с два важни съвременни вида гроздови насаждения, използвани при производството на висококачествено вино, включително Syrah и Pinot Noir.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...