Гроздето и виното - пазители на историята

2985
Гроздето и виното - пазители на историята
Снимка: Pixabay

През Средновековието французите вероятно са пили вино, направено от грозде, идентично на това, което се отглежда и в наши дни. ДНК от древни гроздови зърна разкри лозата, от която се произвежда местно вино, и която се отглежда през последните 900 години, пише БГНЕС по информация на BBC.

Древните зърна грозде са намерени при археологически разкопки. Откритието показва, че римляните са отглеждали лозови масиви преди 2000 години. Те може би са култивирали вина, които са близки по вкус до днешните Pinot Noir и Syrah, твърдят учените.

Гроздето защитава от кариес

Гроздето съдържа вещества, укрепващи зъбите. Това обявиха изследователи от университета в Илинойс на страниците на "Медик форум". Дент...

От дълго време се предполага, че някои видове грозде, използвани в модерното винопроизводство, са идентични с растения, отглеждани преди стотици години. Лозите се размножават чрез вземане на резници, позволявайки на гроздето зад особено вкусни вина да се предава на поколенията.

Сега учени са успели да сравнят ДНК-то от 28 гроздови зърна от Желязната ера, Римската епоха и Средновековието – открити при няколко археологически обекта в различни части на Франция, с генетичната база на съвременните лозови насаждения.

"Открихме, че средновековните гроздови зърна от Централна Франция, съвпадат напълно със Sauvignon Blanc", заяви доктор Нейтън Уелс от Университета в Йорк. "Този вид грозде се отглежда в съвременна Франция и има директна връзка с лози от преди 900 години, което означава, че хората са го отглеждали през цялото това време", допълва ученият.

Sauvignon Blanc е вид бяло винено грозде с отличителен зелен цвят на кожичката на зърната си. То може да се намери в департамента Жура в региона Бургундия-Франш Конте, Източна Франция, както и в части на Централна Европа.

Българското "Каберне Совиньон" стана едно от любимите вина на "DECANTER"

"БРАТЯ МИНКОВИ Каберне Совиньон`17" спечели за втори път, голямата награда за качество – златен медал от най-престижния конкурс D...

Грозде, отглеждано от римляните , които са известни с добрите си познания при производството на вино, също e билo анализиранo.

Учените са открили много близко родство на древноримските зърна грозде с два важни съвременни вида гроздови насаждения, използвани при производството на висококачествено вино, включително Syrah и Pinot Noir.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно