Гъбичките се оказаха два пъти по-смъртоносни, отколкото се смяташе

3678
Гъбичките се оказаха два пъти по-смъртоносни, отколкото се смяташе
Снимка: Sinhyui / Stock

Броят на смъртните случаи, свързани с гъбични заболявания, по-рано се оценяваше на 1,5 – 2 милиона случая. От ново изследване, включващо приноси на повече от 300 експерти от цял ​​свят, следва, че тези показатели са занижени, а в действителност са два пъти по-високи.

Коригирани статистически данни за смъртността вследствие на гъбички въз основа на данни от повече от осемдесет страни, са представени от Дейвид Денинг, професор в областта на инфекциозните болести от университета в Манчестър (Великобритания). Работата му е публикувана в списание The Lancet Infectious Diseases.

ОЩЕ: Нарастващите температури носят опасност от нови видове гъбички

По думите на професора, предишните оценки са неточни, тъй като много гъбични инфекции усложняват други, често много по-сериозни заболявания, като левкемия или ХИВ инфекция.

Денинг е анализирал научната литература от 2010 до 2023 г. и е обединил тези данни с информация от 85 статии за степента на гъбични заболявания в отделните страни и по света. В резултат на това се оказало, че почти 3,8 милиона души на планетата умират всяка година от такива инфекции или от свързани с тях. Броят на острите случаи на гъбични заболявания достига 6,55 милиона.

Ученият е изяснил, че от общия брой смъртни случаи, свързани с гъбични заболявания, приблизително 68%, или 2,6 милиона от случаите, са причинени непосредствено от гъбички. Останалите 32%, или 1,2 милиона, смъртни случаи се дължат на други патологии, върху които гъбичната инфекция се е насложила.

Всяка година повече от 2,1 милиона души страдат от инвазивна аспергилоза, предизвиквана от гъбичките Aspergillus на фона на хронична обструктивна белодробна болест, интензивна терапия, рак на белите дробове и хематологични злокачествени новообразувания. Смъртността при това е приблизително 1,8 милиона души (85,2%). Годишната честота на хронична белодробна аспергилоза се оценява на 1,8 милиона случая, а смъртността – на 340 хиляди (18,5%).

Авторът също така изчислява, че 1,57 милиона души годишно страдат от инвазивна кандидоза или инфекции на кръвния поток с гъбички Candida. Те отнемат живот в 63,6% от случаите (995 000 души годишно).

Пневмоцистна пневмония засяга още 505 хиляди души, от които умират 214 хиляди, или 42,4%. При криптококов менингит заболяемостта и смъртността се оценяват съответно на 194 и 147 хиляди души (75,8%). Други опасни гъбични инфекции засягат около 300 хиляди души, като убиват повече от половината – 161 000, или 53,7%. Гъбична астма засяга приблизително 11,5 милиона души и може да е причина за 46 000 смъртни случая годишно (приблизително 10% от всички смъртни случаи, свързани с астма).

ОЩЕ: Кои са най-опасните гъбични инфекции за хората?

Ученият предупреждава, че последните оценки неизбежно носят груб характер, като се има предвид голямата променливост в рисковите групи, значителните регионални и други разлики в проучванията, неточността в процента на смъртност сред недиагностицирани и нелекувани пациенти и в съотношението на пациентите с диагностицирано спрямо недиагностицирано заболяване. Освен това изследването не е отчитало огнища на грип и Covid-19.

И все пак новите данни показват, че гъбичките са много по-смъртоносни от други патогени. От тях например умират шест пъти повече хора, отколкото от малярия, и почти три пъти повече, отколкото от туберкулоза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно