Хамбургерът с изкуствено месо станал по-вкусен (снимки)

13117
Хамбургерът с изкуствено месо станал по-вкусен (снимки)
Снимка: Ogilvy

Биолозите, създали първия на Земята хамбургер от изкуствено отгледано месо, се похвалиха с подобряване на вкусовите му качества и външния му вид и обещаха да направят производството му по-евтино. Сега тази екзотична храна струва 300 000 долара.

"Решаването на тази задача ни е изцяло по силите. Ние дори създаваме компания за това. Разбира се, цените на подобни продукти първоначално ще бъдат много високи, но като се отчита, че има ресторанти, където хамбургерът струва 450 долара, нашата разработка ще намери потребители и пазар", разказва Марк Поуст (Mark Post) от университета на Маастрихт (Нидерландия), един от създателите на първия изкуствен хамбургер.

Хамбургерите водят освен до напълняване, и до затъпяване

Не е тайна, че консумацията на хамбургери и пържени картофи може да се отрази зле на талията, но ново изследване установи, че те са в...

Поуст и още няколко биолози от САЩ и други страни преди две години стартираха амбициозен проект – те отгледаха пълноценна мускулна тъкан от стволови клетки в опит да открият алтернатива на фермите за домашни животни за производство на месо. Смелата идея на учените беше подкрепена от основателя на компанията Google Сергей Брин и редица други знаменитости.

3 месеца били необходими на учените под ръководството на Поуст, за да отгледат около 20 000 отделни мускулни влакна. Когато влакната били готови, изследователите собственоръчно направили микроразрези в тях, след което ги пресовали. Стойността на проекта по производство на бургер с тегло 140 грама била 240 000 евро.

Скандална биоложка не успя да възпроизведе резултатите от изследването си със стволови клетки

Японската изследователка Харуко Обоката, която претендираше, че е направила пробив в получаването на плурипотентни стволови клетки, под...

Експерти в областта на гастрономията, опитали от футуристичния бургер, отбелязали, че вкусът му е доста приятен, но хамбургерът бил прекалено сух. Поуст и колегите му сериозно възприели тази забележка и започнали работа над подобряването на вкуса чрез създаването на специални стволови клетки, които да произвеждат мазнините, присъстващи в месото на истинските телета.

По думите на изследователя тази задача вече е почти решена. Освен това екипът на Поуст работи над снижаването на стойността на синтетичното месо и ученият обещава, че в близко време цената на килограм подобен продукт от 300 000 ще падне до 65 долара.

По-далечни, но не по-малко интересни, са плановете на Поуст за отглеждането на месо за пълноценни пържоли. Както отбелязва ученият, това е много сложна, но реална задача и лабораторията му вече е започнала работа по превръщането на стволовите клетки в пълноценна мускулна тъкан.

 

Стволови клетки разказаха за маниакално-депресивната психоза

Методът индуцирани плурипотентни стволови клетки позволил да се види молекулярно-генетичната разлика между здравите неврони и невроните...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com