Холокостът изменил гените поне на две поколения евреи

10483
Холокостът изменил гените поне на две поколения евреи

Международен екип изследователи са стигнали до извода, че силните психологически и физически сътресения, като например преживените по време на Холокоста, водят до генетични изменения, които се предават на потомството.

Изследването е публикувано в сп. Biological Psychiatry, съобщава сайтът на обществото „Макс Планк“ (Германия).

Полска журналистика нарече директора на ФБР лъжец - заради Холокоста

Директорът на ФБР Джеймс Коми написа в статия във в. Washington Post, с която вдигна градуса - нацистките убийци са имали съучастници-п...

Учените анализирали гените на 32-ма евреи, преживели Холокоста, и на техните потомци. Аналогичен анализ бил проведен сред евреи, които по време на Втората световна война не живели в Европа.

В резултат станало ясно, че при хората, преживели Холокоста, и техните потомци,се наблюдавали еднакви епигенетични изменения в гена FKBP5. Такива изменения не засягат самата ДНК – това са определени химични "надстройки" на гените, които изменят тяхната работа. При контролната група участници нямало подобни изменения.

Генът FKBP5 отговаря за реакцията на организма на стрес, неговата работа в голяма степен определя колко добре ще се справи човек със стресовите фактори.

Учените специално подчертават, че децата на евреи, преживели Холокоста, не са подлагани на травмиращи въздействия – измененията в FKBP5 им били предадено от техните родители.

Хаменей оспори Холокоста

Иранският върховен лидер Али Хаменей изрази днес съмнение за съществуването и мащабите на Холокоста и заяви, че Западът пресичал "чер...

Изследователите смятат, че подобни "знаци" в ДНК, които се предават на потомците, могат да оставят и други фактори – пушене, лоша екология и дори неправилно хранене.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно