Homo sapiens се преселил от Африка в Китай, а не в Европа

8025
Homo sapiens се преселил от Африка в Китай, а не в Европа

Първите Homo sapiens са проникнали от Африка на територията на Евразия преди 80-120 хил. години и се озовали не в Европа, а на територията на Китай, смятат учени от Китай, Нидерландия, Испания и САЩ.

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Nature, съобщава New Scientist.

Прародителят на хората и маймуните е бил изправен (ВИДЕО)

Наблюдения на това, как шимпанзето се придвижва на два крака и се върти по време на ходене, сочат, че нашият общ прародител с тези майм...

Учените стигнали до тези изводи, като открили в пещерата Фун в провинция Хунан в Югоизточен Китай 47 зъба, принадлежали поне на 13 съвременни хора. Зъбите били открити под слой сталагмити, а изотопен анализ определил долната граница на възрастта на естествените приспособления за първична механична обработка на храна.

Възрастта на останки от кости на животни, открити в същата пещера, са оценени на 120 000 години. Това поставило граница за предполагаемата възраст на откритите останки от разумния човек. Учените смятат, че кроманьонците (ранни представители на Homo sapiens) не са попаднали в Европа поради студения климат и конкуренция с неандерталците.

Миналата година изследователи откриха в Китай два зъба, принадлежали на Homo sapiens, чиято възраст се оценява на 100 000 години. Това, заедно с проведеното изследване, свидетелства, че разпространената представа за началото на миграцията на кроманьонците от Африка не е станало преди 60 000 години и това мнение се нуждае от преразглеждане.

Според господстващата гледна точка в науката разумният човек е възникнал в Източна Африка преди около 200 000 години и след това е проникнал в Евразия. Пътищата на тази миграция и до днес остават загадка за учените. Като възможни причини за преселението специалистите назовават климатични изменения.

Неизвестен човешки прародител е открит в Южна Африка

В южноафриканска пещера учените са открили 15 скелета, принадлежали на човекоподобни същества, които са живели на нашата планета преди ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com