И леките случаи на COVID-19 увеличават риска от сърдечно-съдови проблеми, сочи проучване

3687
И леките случаи на COVID-19 увеличават риска от сърдечно-съдови проблеми, сочи проучване
Снимка: iStock/Guliver

Дори лек случай на COVID-19 може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми за поне една година след диагнозата. Това показва ново проучване, публикувано в престижното списание "Нейчър".

Прекаралите болестта по-тежко и с прием в болница са значително по-застрашени. Увеличение на сърдечно-съдовите оплаквания след прекаран COVID-19, дори в лека форма се забелязва вече и от лекарите у нас, предава БНТ.

До дни: Без зелен сертификат на обществени места, маските остават

От 24-ти февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изи...

Всеки ден в кабинета в болница ИСУЛ идват пациенти, за да разберат какво се случва с тях. Това са предимно хора с хронични заболявания, но не само. Доктор Зафира Михнева заболява от COVID-19 през август миналата година. Ваксинирана е и болестта протича леко. Месеци след като се е излекувала обаче се появяват проблеми с кръвното ѝ налягане. "Напоследък не е така стабилно, макар и с препарати, с терапия и затова сега се опитвам да се налучква по подходяща терапия", казва д-р Михнева.

Пред кабинета на доктор Кръстев всеки ден има опашка от пациенти. "Често ни търсят и месец след коронавирусна инфекция с оплаквания от продължаваща умора, задух, сърцебиене. Има данни, че се увеличават не само в нашата страна, и в редица други страни честотата на сърдечно съдовите усложнения. Все още обаче тези данни са въпрос на проучване", казва д-р Божидар Кръстев от Клиника по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна" ИСУЛ.

Според американското изследване, след боледуване от COVID-19 има данни за рязко увеличение на 20 сърдечно-съдови проблема през годината след заразяването. На всеки 1000 души в наблюдаваната група на преболедували COVID-19 е имало с 4-ма души повече прекарали инсулт в сравнение с групата на неболедувалите. Това според учените увеличава риска от инсулт с 52%. Рискът от сърдечна недостатъчност нараства със 72% или 12 човека повече. Хората, които са били хоспитализирани са били значително по-застрашени.

"Постковид усложненията се наблюдават общо взето при хронично болни, възрастни пациенти, с рискови фактори за това. Важното е, че когато те забележат нещо нетипично като задух да си направят един профилактичен преглед да се убедят, че действително нямат някакво подлежащо заболяване или усложнение", казва д-р Божидар Кръстев. Млади пациенти с постковид оплаквания идват сравнително по-рядко, но ги има. "Основно техните оплаквания са свързани със сърцебиене, повишено кръвно налягане, и често зад тях се крие една тревожност", казва д-р Кръстев. Тъй като тежкото прекарване на ковид предизвиква много повече усложнения в бъдеще време, лекарите съветват всеки, който все още не е, да си постави ваксина.

СЗО: Малко вероятно е Омикрон да е създаден изкуствено

Предположението, че вариантът на коронавируса Омикрон може да е създаден изкуствено, за да се преодолее пандемията, не е подкрепено с к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com