И все пак кой е по-мъдър: жените или мъжете?

7294
И все пак кой е по-мъдър: жените или мъжете?
Снимка: iStock

Мъдростта е степента на познаване на заобикалящия свят, една от основните добродетели и сложна личностна черта, която е в основата на психичното здраве, благополучието и включва когнитивни, рефлективни и афективни компоненти.

Има няколко компонента, които са общи за множеството предложени определения на мъдростта: просоциално поведение, включително емпатия и състрадание; емоционална регулация с тенденция към стабилно положително настроение; саморефлексия и осъзнаване; способност за признаване и понасяне на несигурност и несъгласие; решителност. В някои случаи към мъдростта се причислява и духовност.

Виждате ли лицето?

Понякога е забавно, когато очите ви си правят игри с вас и виждате лице, което всъщност не е там, което ви гледа от щепсел или картоф. ...

Повечето от изследователите са стигнали до заключението, че мъдростта трябва да бъде „андрогинна“, което означава избягване на пристрастия към пол както при концептуализацията, така и при измерването. Но авторите на новото изследване - служители на центъра MIRECC в Сан Диего (Калифорния, САЩ), катедрите по психиатрия, невронауки, семейна медицина и обществено здраве в Калифорнийския университет и психолози от Университета в Колорадо - решили да проучат половите различия в мъдростта и да разберат дали те влияят на връзката с благополучието. Резултатите са публикувани в списание Frontiers in Psychology.

В изследването участвали 659 души на възраст от 27 до 103 години: 334 жени и 325 мъже, над 75 процента - бели. Извадката не включвала хора, които живеят в старчески домове, имали нужда от ежедневни грижи или били неизлечимо болни. Всички доброволци попълнили въпросници за 3D скалата на мъдростта (3D-WS) и скалата на мъдростта на Сан Диего (SD-WISE).

Първата съдържа 39 точки, обхващащи трите „измерения“ на мъдростта: когнитивно, афективно или състрадателно/рефлексивно. Втората се състои от 24 елемента, свързани с шестте „компонента“ на мъдростта: просоциално поведение (емпатия и състрадание), емоционална регулация, саморефлексия, приемане на несигурността и разнообразието от гледни точки, решителност и социално посредничество.

Резултатите показали, че жените като цяло постигат по-високи резултати в области, свързани със състрадание, толерантност, интуиция, интроспекция, просоциално поведение и приемане на различни гледни точки, докато мъжете се отличават с решителност и емоционална регулация - способност да реагират на събитията по социално приемлив начин, като същевременно запазят достатъчна гъвкавост, тоест способност да контролират собственото си поведение. Освен това общият резултат по скалата на мъдростта 3D-WS се оказал по-висок сред представителите на нежния пол, въпреки че учените не разкрили различия между половете по скалата SD-WISE.

Психолозите разкриха тайната на щастието

Тайната на щастието е в това да се грижиш за другите и да ги правиш щастливи, са изяснили психолози. Помощта за другите позволява да се...

„Открихме, че мъжете и жените имат различни относителни степени на мъдрост, вероятно поради социокултурни и биологични фактори“, отбелязват изследователите. И накрая, и при двата пола мъдростта корелирала с психическо благополучие и оптимизъм, по-ниски нива на депресия и самота.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно