Има ли връзка между овулацията и секса?

134133
Има ли връзка между овулацията и секса?
Снимка: Thinkstock

Хормоните тласкат жените към по-активен полов живот във фертилната фаза, но практичните съображения – работата, желанието на партньора и т.н., ги превъзхождат.

Проведено е епохално изследване, посветено на мъгливата връзка между хормоните и женската сексуалност. За първи път са сравнявани не само жени, които имат партньор, и самотни дами, но и била измервана тяхната фертилност. Всички участнички, които наброявали почти две хиляди, преминали ултразвуково изследване, определящо момента на овулацията.

Предишни експерименти, посветени на сексуалността и менструалния цикъл, са се основавали на не толкова точни методики – например те изчислявали момента на овулацията по дните, изминали от последния цикъл. Затова и резултатите били спорни, отбелязва авторът на новото изследване Салваторе Карузо от университета в Катания, Италия, пише LiveScience.

При много бозайници в периода, благоприятен за зачатие, започва течение, което сигнализира мъжките, че е време да действат. В урината на кобилите например значително се повишава съдържанието на хормони и миризмата привлича жребците. А самките на павианите показват червените си задни части. През останалото време бозайниците не се интересуват от секс.

Хората съществено се отличават от животните и трудно може да се определи периодът, в който при жената е настъпила овулация – теоретично тя е готова да прави секс едва ли не всеки ден.

Изследванията, посветени на това как влияе хормоналният тон на човешката сексуалност, са дали нееднозначни резултати. Едни сочат, че женският полов живот остава постоянен през целия менструален цикъл, други правят връзка между нивото на хормоните или овулацията и интереса към секса.

Но като цяло картината продължава да остава неясна, тъй като не е толкова лесно да се разбере, че при жената наистина е настъпила овулация. По-внимателните изследвания изискват време и пари, затова повечето учени не прибягват до тях.

Карузо и колегите му решили да се понапрегнат. От 2004 до 2011 г. те привлекли 1957 хетеросексуални жени, които не употребяват хормонални контрацептиви. Около три четвърти от жените имали трайни отношения (повече от половин година), останалите нямали партньор или от време на време имали полови контакти.

Дамите – на възраст от 18 до 40 г. – разказали на учените за еротичните си преживявания и обещали да водят дневник на половия си живот и оргазмите в продължение на месец. За този месец те преминали през три ултразвукови изследвания на яйчниците. Преди овулация неоплодената яйцеклетка се развива във фоликул, който външно напомня на малък израстък от външната страна на яйчника. Ултразвуковото изследване позволява той да се разгледа и да се определи денят, когато ще напусне яйцеклетката. В добавка към всичко три пъти бил провеждан кръвен анализ (преди, приблизително по време на овулацията и след нея) на хормоналния фон.

Оказало се, че жените, които имат постоянен партньор, правели секс и мастурбирали средно 1,9 пъти седмично, а самотните жени – 1,5 пъти. Първите по-често от вторите правели това в почивните дни, което още веднъж подчертава влиянието на социокултурния аспект върху половия живот – хората, които живеят заедно, не се страхуват да оставят „сладкото“ за събота и неделя, знаейки, че „десертът“ няма къде да им избяга.

Хормоните и менструалният цикъл играят слаба роля. Сексуалната активност се повишава заедно с нивото на мъжките хормони в кръвта, от които тестостеронът е най-известният. Неговото ниво нараства във фертилната фаза, но различно при различните жени и в различните менструални цикли. Едно от изследванията показало, че тестостеронът повишава интереса на жените към мастурбацията, но невинаги – към секса.

Самотните жени по-често правели секс във фертилната фаза. С други думи, те по-силно са подложени на влиянието на биологичните фактори в сравнение с жените, които имат партньори, при които на първо място стоят желанието на половинката и семейните отговорности.

Изводът: стероидните хормони от яйчника не оказват значително влияние на женската сексуална активност, но могат да повишат вероятността жената да прави секс и да мастурбира в периода, когато е способна да забременее.

Сега екипът на Карузо се интересува от жени, които използват хормонални контрацептиви, жени в менопауза и жени с хормонални разстройства. Учените искат да изяснят доколко хормоните влияят на женската сексуалност и в каква степен културата е способна да потисне животинската природа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно