Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

2738
Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация
Снимка: Saqib Qayyum / CC BY-SA 3.0

Учените потвърдиха, че огромен кратер с ширина 1,8 км в района на Къч ​​в Гуджарат е остатък от един от най-големите астероидни удари през последните 10 000 години. Наричан кратер на Луната, той се е образувал при сблъсък на масивен обект с нашата планета.

Дълго време той беше смятан за отговорен за смъртта на мистериозната древна Харапска цивилизация. Подробности за изследването, проведено от индийски учени, са публикувани в списание Planetary and Space Science.

Анализът на скалите и пръстта около кратера показва, че метеоритът най-вероятно се е състоял от желязо или смес от желязо и скала. Изследователите също така открили няколко слоя стари растения под отломките, образували се в резултат на удара.

Използвайки радиовъглеродно датиране, учените установили, че тези растения са живели преди около 6905 години. Бил извършен също луминесцентен анализ на почвения слой, който показал кога за последно скалите са виждали слънчева светлина. Той дал друга дата за образуването на кратера – преди около 4050 години.

ОЩЕ: Археолози откриха римските стени на Нарбон

K.S. Sajinkumar et al. / Planetary and Space Science, 2024

Районът на кратера е осеян с подобни на стопилка скали, които имат високо специфично тегло и показват широк спектър от магнитни свойства. Той съдържа минерали като вюстит, кирщайнит, улвешпинел, херцинит и фаялит. Учените открили и някои елементи, които често се срещат в космическите скали: родий, паладий, осмий, иридий и платина.

Кратерът на Луната се намира в ниско разположените равнини Банни на тектонично активния басейн Къч и е потопен под вода през по-голямата част от годината. Няколко поредни сухи години обаче разкрили структурата и направили възможно провеждането на изследвания.

Харапската цивилизация е съществувала в Индия през бронзовата епоха. За времето си тя е била много развита, в градовете например е имало водопровод, монументални сгради, хората са ползвали услугите на зъболекари, изкуството е достигнало големи висоти. Цивилизацията е съществувала приблизително от 5500 до 1700 г. пр.н.е. След това градовете били напълно изоставени.

ОЩЕ: 3300-годишна плочка на загадъчната Хетска империя описва катастрофално нахлуване в четири града

Има много версии за причините за смъртта на цивилизацията – от нашествието на завоеватели и изменението на климата до обстрела от извънземни. Една от тях е падането на голям метеорит. Смятало се, че кратерът на Луната е оставен от този конкретен космически обект.

Новото изследване е потвърдило, че езерото по всяка вероятност наистина е метеоритно, но има несъответствия с датата на падането. Въпреки че втората, получена след луминесцентен анализ, изглежда, съвпада с времето на упадъка на Харапа. Авторите на статията отбелязват, че ще продължат изследването на кратера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com