Изследване: екстрактът от върбова кора има широкоспектърно антивирусно действие

3485
Изследване: екстрактът от върбова кора има широкоспектърно антивирусно действие
Снимка: Jakub Luksch / Pixabay

От сезонна настинка до стомашни проблеми – никой не обича да става жертва на вируси, а епидемиите могат да бъдат опустошителни. Имаме нужда от безопасни, устойчиви антивирусни възможности за лечение на огнищата на бъдещето.

Учени от Финландия сега са установили, че екстракт от върбова кора – растение, което вече е предоставило няколко лекарства, включително предшественика на съвременния аспирин – има широкоспектърен антивирусен ефект в експерименти с клетъчни проби, пише Phys.org.

ОЩЕ: 7 билки, които помагат при висока температура

Екстрактът работи както срещу коронавируси с обвивка, които причиняват настинки, така и срещу COVID-19, и ентеровируси без обвивка, които причиняват инфекции като грип и менингит. Няма клинично одобрени лекарства, които действат директно срещу ентеровирусите, така че този екстракт може да промени нещата в бъдеще.

„Имаме нужда от широко действащи и ефикасни инструменти за борба с вирусния товар в нашето ежедневие“, казва проф. Варпу Маржомаки от университета в Ювяскюля (Финландия), старши автор на изследването в Frontiers in Microbiology. „Ваксинациите са важни, но те не могат да се справят с много от нововъзникващите серотипове достатъчно рано, за да бъдат ефективни сами по себе си.“

Лекарство от природата

Учените и по-рано са тествали екстракт от върбова кора върху ентеровируси и са установили, че е много успешен. В това ново проучване те разширили обхвата на своите изследвания, за да разгледат допълнителни видове вируси и да се опитат да разберат механизма на действие на екстракта.

За изработка на екстракта изследователите събрали върбови клони, отглеждани за търговски цели. Кората се нарязва на парчета, замразява се, смила се и след това се залива с гореща вода. Полученият екстракт бил тестван срещу ентеровируси – щамове на Coxsackievirus A и B – и коронавируси – сезонен коронавирус и COVID-19.

ОЩЕ: Как да пресека настинката още в първите часове?

Учените използвали тест за инхибиране на цитопатичния ефект, за да установят колко време отнема действието на екстракта върху заразените клетки и колко добре потиска вирусната активност. Екстрактът не уврежда самите клетки и ефективно ги защитава от инфекция. Анализът на пробите от COVID-19 установил, че въпреки че този вирус може да навлезе в клетките, ако се третира с екстракта, той не може да се възпроизведе.

Улавяне на вируси

Авторите са открили, че екстрактът е ефективен и срещу ентеровируси, което означава, че може да действа срещу два различно структурирани типа вируси - с обвивка и без обвивка. Механизмът на действие обаче изглежда много различен, тъй като третираните ентеровируси не могат да навлязат в клетките.

След това учените експериментирали с времето на добавяне на екстракта, за да видят дали екстрактът атакува определени етапи от жизнения цикъл на вируса. Те открили, че екстрактът, изглежда, действа на повърхността на вируса, а не на даден етап от неговия цикъл на репликация.

ОЩЕ: Каква е разликата между грип А и грип Б?

Учените също изследвали третирания вирус под микроскоп, за да разберат по-добре ефектите на екстракта. И двата вируса се групираха заедно, вместо да се разпространят, но коронавирусите с обвивка се разрушават, докато ентеровирусите без обвивка изглеждат блокирани, възпрепятствани да освободят своя геном и да се възпроизвеждат.

"Екстрактите действаха чрез различни механизми срещу различни вируси - казва Маржомаки. - Но бяха еднакво ефективни при инхибирането на вирусите с обвивка и без обвивка.“

Бъдещо лечение на настинка и грип?

Авторите също така са тествали съществуващи медицински съединения, извлечени от върбова кора, както и приготвен в търговската мрежа екстракт от саликсин и прах от саликсин. От тях само екстрактът от саликсин показал антивирусна активност, което предполага, че успехът на екстракта от върбова кора на учените може да е резултат от взаимодействията на различни биоактивни съединения.

ОЩЕ: Д-р Вълков за COVID: Да лекувате с антибиотик вирусна инфекция, е все едно да замеряте танк с камъни

Екипът планира по-нататъшни изследвания, за да изолира и идентифицира тези съединения, както и да проучи техните механизми на действие. Това изследване може да проправи пътя за разработването на нови антивирусни средства за лечение на различни вируси, включително тези, които причиняват настинки и грип.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно