Как бързо да си върнем обонянието след КОВИД

34899
Как бързо да си върнем обонянието след КОВИД
Снимка: iStock

При повечето хора, преболедували КОВИД, вкусовите усещания и хранителните навици се възстановяват. Но различните хора имат нужда от различно време за това.

След преболедуван КОВИД вкусът и хранителните навици се връщат към нормалното, но различните хора се нуждаят от различно време за това: за някои миризмата на развалени яйца или вкусът на гранясало масло изчезва за на един месец, докато при други изкривяванията на вкуса и миризмата остават дори след половин година.

Понякога животът без вкус и мирис може да се проточи до една година, казва за "Российская газета" докторът по персонализирана медицина, професор от ФМБА и доктор на медицинските науки Маргарита Корольова.

Всеки с COVID-19 може да получи промяна в обонянието

Загубата на обоняние е добре установен симптом за COVID-19, до такава степен, че може да се използва за диагностициране на заболяването...

По думите й няма яснота какъв вкус и мирис ще придобие след прекараното заболяване телешката пържола или варените броколи. В стремежа си да не изпитват отвращение към обичайната си храна хората често се опитват да променят храненето си – ако преди са обичали месо, преминават на риба или на растителна храна.

Руски опит: за да си върнете обонянието и да чувствате миризма след КОВИД - ароматерапия

Но за да се ускори процесът по възстановяване на невронните връзки и да се върне вкусът, диетологът съветва да не се променя обичайното хранене, дори ако храната ви се струва безвкусна или противна. Обратното, следва постоянно да се тренира рецепторният апарат – да се мирише, да се опитва предишната храна, като за такива тренировки се използват включително и силно ароматни продукти (чесън, кафе, силни етерични масла и прочие).

„Ако с очи разбираме, че това е полезен продукт, но вкусовите ни рецептори възприемат тази храна изкривено и мирисът ни изглежда съвсем различен, не бива да се отказваме от този продукт. Трябва да продължим да го употребяваме – той ще помогне на самия организъм да се възстанови след заболяванетои да се върнат вкусът и мирисът“, казва д-р Корольова.

Според нея промяна на обичайните храни може да се прави само в случай че тяхната редовна употреба е довела до проблеми със здравето и отслабване на имунитета.

Лекар разкри кое причинява загуба на обоняние

Руски лекар разкри кое причинява загуба на обоняние, един от симптомите на коронавирусната инфекция. "Намаляването на обонянието или з...

„Дайте предпочитание на естествените продукти и щадящата им обработка – така от състава им може да се получи цяла гама полезни съставки, необходими за възстановяване на организма. Подобрете вкуса на храната с ароматни подправки, което – наред с постковидната терапия – ще ви позволи да възстановите обонянието си и да върнете или обновите вкусовите усещания“, съветва специалистът.

Отоларингологът Алексей Кошельов на свой ред отбелязва, че вкусът и мирисът винаги се връщат след КОВИД, но за да се ускори този процес, който може да отнеме дълго време, може да се приложи така нареченият олфакторен тренинг (обонятелно обучение). Това е кратковременно въздействие на аромати, които активират обонятелните рецептори. Необходимо е човек да избере два-три силни аромата и да ги вдъхва сутрин и вечер за 20-30 секунди.

Витамин А в помощ на обонянието след КОВИД

С други думи, накарайте нервните клетки да работят, като си спомнят своите функции. За тази цел подходящи са кафе, мента, чесън, маточина. Прилага се и ароматерапия с етерични масла – карамфил, цитрусови плодове, евкалипт.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com