Как да подкрепим организма си в борбата с коронавируса

6420
Как да подкрепим организма си в борбата с коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

Учени от берлинската клиника Charité  са установили фактор, който може да помогне в борбата с тежкото протичане на Covid-19. Медиците препоръчват методи,  намаляващи риска от заболяване с коронавирус, пише Der Spiegel. В момента учените проучват дали по-рано прекарани простудни заболявания могат да ни защитят от  Covid-19?

В едно от първите изследвания те установяват, че при 68 души, които по-рано са контактували с новия коронавируса при всеки трети са установени т.нар. Т-клетки, способни да разпознаят елементи от Sars-CoV-2. Тези Т-клетки имат решаваща роля при формирането на имунологична памет. Приблизително 15% от всички простудни заболявания се предизвикват от безобидни коронавируси

Имунобиологът Андреас Тил предполага, че сред населението има т.нар. кросреактивност, и такива крос-реактивни клетки има у 80% от населението. Предполага се, че те няма да боледуват тежко от Covid-19. Едно е ясно - ключът към разбирането на пандемията лежи в човешката имунна система.

Хората, които се хранят непълноценно, особено ако приемат много малко витамини или важни микроелементи най-често боледуват от инфекциозни заболявания. Често те имат нарушена микрофлора, което ги прави уязвими пред стомашните инфекции. Необходимо е балансирано хранене с голяма количество плодове и зеленчуци. Това няма да ви защити от заразяване, но ще приведат имунната система в добра форма и ще осигури на организма добра отбранителна позиция. Много е важен и приемът на достатъчно количество вода през деня.

Предпочитанието към колбаси, шницели и калорийни продукти спомагат за възпаления. Освен това отрицателните мисли и чувства могат да направят човек уязвим пред инфекциите.

В организма на хората, изпитващи стрес се изработва значително количество кортизол. Това е хормон, който макар и да осигурява бърза реакция временно заглушава имунната система. Ако кортизолът циркулира продължително време в кръвта в голямо количество това съществено може да отслаби имунната система. Наднорменото тегло, хипертонията, проблемите в обмяната на веществата също се отразяват отрицателно върху защитните сили на организма.

Според експертите от Charité пушачите са по-уязвими, тъй като подвижните реснички на клетките на епитела на лигавицата на бронхите при тях не изпълняват толкова добре своите функции.

Златни съвети за пълноценен сън

Забързаният ритъм на живот и повишената тревожност нарушават режима на съня ни и водят до пагубни последици за организма, пише китайско...

Освен това пушенето стимулира образуването на слуз в дихателните пътища, а това влияе отрицателно върху работата на алвеолите. Също така цигареният дим повишава броя на рецепторите на ACE2, чрез които вирусът попада в клетките. Този, който пуши облекчава вируса да попадне в организма.

Учените настояват хората с наднормено тегло да предприемат мерки за намаляването му. Доказано е, че хората със затлъстяване по-често и тежко понасят Covid-19. Според резултатите от изследванията пациентите със затлъстяване са два пъти повече застрашени да попаднат в болница и в реанимация. Това се дължи на съчетанието между хроничен възпалителен процес и нарушаването на обмяната на веществата в имунокомпетентните клетки. Наднорменото тегло е и фактор за появата на диабет тип 2.

Застрашени са и хората, страдащи от коронарна болест на сърцето, чиито коронарни съдове не се снабдяват достатъчно с кръв и при заразяване с Covid-19 има опасност от развитие на сърдечна недостатъчност.

Кардиолозите препоръчват тези хора да поддържат физическа активност и по време на коронакризата. Благодарение на движението се подобрява работата на сърдечния мускул, намалява кръвното налягане, подобрява се кръвоснабдяването, намалява се честотата на дишане и се увеличава работоспособността на белите дробове.

Лекарите съветват възрастните да тренират издържливостта и силата си по 30 минути пет дни в седмицата и дават съвети, които може да се прилагат и у дома - да се напрягат мускулите по време на седене или да се стои на един крак по време на миене на зъбите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно