X
 
 

Как футболът вреди на феновете му

1014 1
Как футболът вреди на феновете му
Снимка: Архив
Мнозина не разбират еуфорията на любителите на футбола, но сега учените подсказват, че тя може да бъде и опасна. Футболните фенове изпитват толкова интензивни нива на физически стрес, докато гледат отбора си, че биха могли да бъдат изложени на риск от сърдечен удар, сочат изследвания, предаде БГНЕС.

Изследването на Оксфорд се позовава на тествана слюнка на бразилски фенове по време на историческата им загуба от Германия на Световното първенство през 2014 г.

То показва извънредно високи нива на хормона кортизол, което може да бъде опасно, да повиши рязко кръвното налягане и напрежението на сърцето.

Изследователите не откриха разлика в нивата на стрес между мъжете и жените по време на играта, въпреки предубежденията, че мъжете са "по-свързани с футболните си отбори".

Откриха връзка между футбола и деменцията

Бившият английски национал Крис Сътън обвини президента на Асоциацията на професионалните футболисти Гордън Тейлър в това, че е предал ...

"Феновете, които са силно подкрепящи своя отбор - тоест имат силно усещане да бъдат "едно"с него - изпитват най-големия физиологичен стрес-реакция, когато гледат мач," каза д-р Марта Нюсън, изследовател в Центъра за изследване на социалното сближаване в Оксфорд.

"Феновете, които не са толкова силни привърженици на отборите си, също изпитват стрес, но не в опасни нива", добави тя.

Продължителните високи нива на кортизол водят до:

свиване на кръвоносните съдове

повишаване на кръвното налягане

Харалан Александров: Българското общество не си дава сметка, че е расистко

"Получи се нещо като ехо - ефект поредица от отражения в изкривени огледала. Футболът е изкривеното огледало за нашето себевъзприятие. ...

увреждане на и без това слабо сърце

Повишеният кортизол също може да доведе хората до паника, усещане за предстояща гибел, сякаш животът им е в опасност или са подложени на атака.

Предишни изследвания показват нарастване на инфарктите сред феновете в дни около важни за отбора им мачове, независимо дали подкрепят клуб или национален отбор.

Д-р Нюсън предложи стадионите да намалят светлините и да пускат успокояваща музика след мачове.

„Клубовете може също да предлагат сърдечни скрининги или други здравни мерки на място за най-верните фенове, които са изложени на най-голям риск да станат жертва на силен стрес по време на играта“, добави тя.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    От футбола доказано се затъпява, като започнеш от играещите го и стигнеш до зяещите по стадионите и биещи се около тях идиоти. Освен това докарва и политически неразбории, предимно в изостанали държави ... като родината ни, справка - новините по-горе.
Последно в Актуално