Как изглежда Земята без океани (ВИДЕО)

17994
Как изглежда Земята без океани (ВИДЕО)

Учените от университета на Сидни са създали необичайна карта на нашата планета – те са "отстранили" океаните и са показали различните геоложки особености на дъното.

И преди са правени опити за се моделират карти на Земята без океаните, но последната подобна е била нарисувана на ръка през 70-те години на миналия век. Съществуват и карти, създадени на основата на спътникови данни. Новата цифрова карта е създадена в резултат на анализ на 15 000 образеца на морското дъно, събрани за последните 50 години от изследователски кораби от цял свят.

Обратната страна на Луната на фона на Земята

Космическият апарат Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) на НАСА е получил рядка снимка на обратната страна на Луната на фона на Зем...

Както се казва в пояснителната бележка на авторите, картата има голямо значение от гледна точка на екологията и геологията. Като показват нагледно общата картина, изследователите могат да допълнят научните знания.

По-рано се смяташе, че по-голямата част от дъното на Южния океан е покрита с варовикови наноси, но се оказало, че в немалка степен там присъстват диатомови водорасли – едноклетъчни планктонни или перифотонни организми.

Учените са отделили 13 основни съставки на дъното, такива като глина, пясък, тиня, вулканични скали, корали и т.н. Всички те са отбелязани с различен цвят. Събрани в едно, тези данни позволяват да се изучат измененията на климата в миналото и да се прогнозира състоянието на околната среда в бъдеще.

Магнитното поле възникнало почти с раждането на Земята

Магнитният "щит" на нашата планета, който я защитава от космически лъчи и слънчев вятър, е възникнал почти веднага след нейното раждане...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com