Как ще реагира светът на откриването на извънземен живот?

18036
Как ще реагира светът на откриването на извънземен живот?
Снимка: Pixabay

Националната агенция по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) е набрала 24-ма теолози за участие в програмата на Центъра за теологични изследвания (CTI) в Принстънския университет. Групата ще оценява как хората ще реагират, ако се открие живот на други планети, и как това откритие ще повлияе на нашите представи за боговете и творението.

CTI се описва като изграждане на „мостове на разбирателство, като обединява теолози, учени и политици, за да мислят заедно и да информират обществеността за глобалните проблеми“.

Астрономи изследваха мистериозни източници на силни рентгенови лъчи

Учени от университетите в Чикаго и Фордъм в САЩ са изследвали три свръхярки рентгенови източника (ULX) в спиралната галактика NGC 891. ...

НАСА отбелязва, че програмата има за цел да отговори на въпроси, които ни вълнуват от незапомнени времена, например: Какво е животът? Какво означава да си жив? Къде да поставим границата между човек и извънземно? Какви са възможностите за разумен живот на други места?

Андрю Дейвисън, теолог от Кеймбриджкия университет, с докторска степен по биохимия от Оксфорд, се е присъединил към групата на теолозите на НАСА. Той е на мнение, че перспективата за намиране на живот на друга планета става все по-реална. Подготвил е за издаване книгата „Астробиологията и християнското учение“, която ще излезе догодина. В книгата се отбелязва, че привържениците на редица религиозни традиции могат да приемат идеята за извънземния живот.

Според The Times книгата на Дейвисън отбелязва, че "голям брой хора биха се обърнали към своите религиозни традиции за насоки", ако извънземните бъдат открити, и че това е важно "за позицията и достойнството на човешкия живот". "Откриването на извънземен живот може да се случи след около десетилетие, през следващите векове, а може и да не се случи изобщо, но ако се случи, ще бъде полезно да помислим за последствията предварително", пише Дейвисън.

Карл Пилчър, който оглавява Института по астробиология на НАСА до 2016 г., казва, че агенцията иска теолозите „да разгледат последиците от прилагането на инструментите на науката от края на ХХ и началото на ХХI век към въпроси, които са разглеждани в религиозните традиции в продължение на стотици или хиляди от години."

Според него е невъзможно да си представим, че Земята е единственото място във Вселената, където съществува живот. "Просто е немислимо, когато има над 100 милиарда звезди и повече от 100 милиарда галактики във Вселената", казва Пилчър.

Япония събира астронавти за полет до Луната

Японският премиер Фумио Кишида е обявил, че страната ще изпрати свои астронавти на Луната като част от по-широка програма за сътру...

Още през 2014 г. НАСА предостави безвъзмездно 1,1 милиона долара на CTI за изследване на интереса и отвореността на вярващите към научни изследвания под названието „Социалните последици от астробиологията“. Това изследване, започнало през 2016 г. и завършило през 2018 г., показало, наред с другите неща, че хората със силно желание да намерят смисъла на съществуването, но с ниско придържане към определена религия, са по-склонни да вярват, че извънземните съществуват. Това показва, че вярата във всяка теория може да дойде от същия човешки импулс.

Директорът на CTI Уил Сторър обяснява, че се надяват да видят "сериозна научна публикация в книги и списания по темата", за да разкрият "мистерията и последиците от откриването на микробен живот на друга планета“.

Различни проучвания и анкети през последните години показват, че християните в Съединените щати са по-малко склонни да вярват, че животът съществува на други планети. Дуилия де Мело, астроном и професор по физика в Католическия университет, казва, че сред нейните студенти има неколцина, които често повдигат теоретични въпроси за разумен живот във Вселената.

"Ако ние сме продукти на сътворението, защо да няма живот на други планети? Няма какво да се каже друго", каза Де Мело пред The ​​Washington Post през август 2021 г.

През 2008 г. главният астроном на Ватикана заяви, че няма конфликт между вярата в Бог и възможността за съществуването на "извънземни братя", възможно по-развити от хората. „Според мен такава възможност (за живот на други планети) съществува“, казва преподобният Хосе Габриел Фунес, ръководител на Ватиканската обсерватория до 2015 г.

При колонизиране на Марс хората вероятно ще започнат да се ядат взаимно

Експерти смятат, че ако по време на колонизацията на Космоса или Марс хората не успеят да осигурят достатъчно реколта за храна, няма да...

"Как можем да изключим развитието на живот другаде?" - казва той пред ватиканския вестник L'Osservatore Romano и обяснява, че това е възможно благодарение на големия брой галактики и планети. На въпроса, дали има предвид човекоподобни същества или дори по-развити от хората, той отговаря: „Разбира се, в такава голяма Вселена не можете да изключите тази хипотеза."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com