Как танцуват бактериите

29393

Физиците използвали способността на някои видове бактерии към магнитотаксис – двигателна реакция на едноклетъчните организми на промените на външното магнитно поле. Това се случва заради наличието у тях на особена мембранна структура, която се състои от феромагнитни кристали, изпълняващи функцията на компас.

Китайци плащат астрономически суми за късчета от метеорити

Богати китайци са готови да похарчат цяло състояние за парче от метеорит, съобщава Франс прес. Новопоявилата се мания предизвика скок в...

Учените успели да опитимизират управлението на движенията на бактерии, като създали специална прозрачна микросхема. Тя има няколко канала с дълбочина от пет микрона, запълнени с течност, в която са поместени бактериите. Геометрията и размерите на каналите позволява на микроорганизмите да се придвижват свободно.

С помощта на магнит, поставен над чипа специалистите се научили да управляват бактериите и да ги карат да извършват групови танцувални движения.

Според учените управлението на движението на бактериите в микроканалите с помощта на магнитно поле ще позволи да се доставят различни вещества и наночастици за лечението на различни заболявания.

 

Шафранът - най-скъпата подправка в света

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Шафрановият минзухар (Crocus sativus) е културен вид минзухар от семейство Перуникови (Iridac...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com