Какво се е случило с динозаврите? (ВИДЕО)

11104
Какво се е случило с динозаврите? (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Един ден преди 66 милиона години астероид с размерите на планина се удря близо до полуостров Юкатан с експлозивна сила, еквивалентна на 100 трилиона тона TNT. В този катастрофален миг 165-милионното царуване на динозаврите приключва.

Астероидната теория за смъртта на динозаврите била предложена за първи път през 1980 г. Повече от десетилетие по-късно идентифицирането на кратера Чиксулуб в Мексиканския залив установи къде и кога.

Защо птеродактилите не са динозаври?

Без значение колко харесвате птеродактилите, ще искате да помислите два пъти преди да кажете на някого, че той е любимият ви динозавър....

Използвайки калкулатор за въздействие, разработен от геофизици от университета Пърдю и Имперския колеж в Лондон, изследователите получиха доста добра представа какво се е случило в момента на удара и непосредствено след това - това, което е известно като K-Pg (креда-палеоген) събитие на изчезване. Астероидът удари Земята с 40 000 мили (64 000 километра) в час, създавайки кратер с диаметър над 115 мили и незабавно изпарявайки хиляди кубични мили скала. Всяко същество, достатъчно близо, за да стане свидетел на удара, незабавно било изгорено, заедно с всички дървета и храсти. В крайбрежните райони ударът предизвиква цунами на височина от 1000 фута (305 метра), както и земетресения, по-тежки от всичко, преживяно от съвременните хора.

Но опустошението тепърва започвало. Минути след първоначалния удар нажежени отломки започват да валят, покривайки земята със смъртоносна пепел и мръсотия. Около зоната на удара земята вероятно е била покрита със стотици метри скалисти отломки. По-малко от час след удара, ужасяващ вятър препускал през региона, събаряйки всичко, което все още е било останало.

След това пепел, дим и отломки в атмосферата се разпространяват около планетата, превръщайки дневната светлина в постоянен здрач, който продължава месеци и вероятно години. Температурите падат и храната става все по-оскъдна. Цели екосистеми се сриват. Когато всичко свършва, между 75 и 80 процента от живота на Земята бил изчезнал.

Мнозина смятат, че динозаврите са изчезнали много бързо след удара на астероида. Но въпреки че много животни умират в момента на удара и в седмиците непосредствено след това - особено близо до нулевата точка - глобалното масово изчезване отнема известно време и засяга някои видове по-драматично от други. Много от дребните бозайници, които са живели сред динозаврите, например, са успели да оцелеят, защото са живели в дупки и са можели да ядат почти всичко. В допълнение, видовете, които живеят в прясна вода, обикновено се справят по-добре от тези, които живеят на сушата.

Последствията от метеорита, погубил динозаврите, се оказаха по-сериозни

Метеоритът, паднал на полуостров Юкатан, както е известно, може да е свързан с измирането на динозаврите. Учени от САЩ и Великобритания...

Много изследователи сега вярват, че събитието за изчезване на K-Pg е станало във време, когато светът е бил в екологичен поток и животът вече е бил в затруднение. Времената били трудни за динозаврите: техният свят започвал да се охлажда и те били изправени пред значителна конкуренция за намаляващите хранителни запаси. Екологичното разнообразие се свива, тъй като видове след видове най-накрая се поддавали.

Палеонтолозите признават, че все още имат много въпроси относно изчезването на K-Pg и неговото въздействие върху праисторическия свят. Те не знаят защо някои видове са умрели бързо, докато други са успели да се задържат или как точно събитието е засегнало отделни екосистеми по света - особено тези, които са далеч от удара на астероида. Изследванията в региони като американския запад, където откритите скали предлагат уникални доказателства за това ужасно събитие, може един ден да дадат отговорите.

Източник: "Британика"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно