Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?

4294
Кето диета или периодично гладуване могат да помогнат при рак?
Снимка: iStock

Установено е, че диети, които ограничават общия прием на калории, глюкоза или специфични хранителни вещества, като кетогенни и диети с периодично гладуване биха могли да спрат прогресията на тумора, показва ново проучване, цитирано от Euronews. Необходими са обаче повече изследвания, за да се оцени въздействието върху хората.

Въпреки че няма универсална диета, която да повлияе на развитието на рака, ново изследване подчертава как храненето може да играе роля в плановете за лечение. Резултатите са публикувани в ново проучване на университета Semmelweis в Унгария, което прави преглед на компилация от над 300 проучвания, фокусирани върху това как различните диети влияят върху метаболизма на раковите клетки.

Още: Болните от рак чакат с месеци за преглед в Обединеното кралство, показва проучване

Ракови клетки

Снимка: Thinkstock

Как могат да повлияят диетите?

„Раковите заболявания са много разнородни в техните метаболитни зависимости: няма универсален вариант за всички“, казва в изявление д-р Отилия Менихарт, асистент в университета Semmelweis и първият автор на изследването. „Общото между тях е изключително висока нужда от енергия за подпомагане на растежа им“, добави тя. Чрез коригиране на диетата може да бъде възможно да се подобри реакцията на пациента към лечението, например, както и да повлияе на прогресията на тумора, според авторите на изследването.

Още: Изследователи разбиха генетичния код на рядък бъбречен тумор

Колоректалните, цервикалните и някои видове тумори на гърдата разчитат на глюкоза, за да ги захранват. Глутаминът, аминокиселина, често срещана в човешкото тяло, се използва от недребноклетъчен рак на белия дроб, рак на панкреаса, миелома и мозъчни тумори, докато фруктозата може да засили растежа на раковите клетки на простатата.

Намаляване на енергийните източници на тумора

„Когато намалим енергийните източници на тялото, лишим тялото от глюкоза за достатъчно дълъг период, тялото преминава в състояние на гладуване“, казва Менихарт. Това принуждава тялото ви да намери алтернативен източник на гориво. Тялото започва да произвежда кетони – молекули, които служат като алтернативен източник на енергия – в черния дроб, процес, който е дал името си на популярната Кето диета. Консумират се храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, ядат се риба и морски дарове, месо и птици, зеленчуци без скорбяла, яйца, ядки и т.н.

Хранителни продукти, част от Кето диета

Снимка: iStock

Здравите клетки могат ефективно да използват кетоните като източник на енергия. Обратно, раковите клетки с метаболитна негъвкавост се борят да се адаптират към тази промяна, което води до ограничен капацитет за извличане на енергия от кетони. При стрес, например от химиотерапия или лъчетерапия, гладуването предизвиква преход в здравите клетки от фаза на растеж към състояние на поддържане и възстановяване, докато раковите клетки не го правят. В допълнение, гладуващите туморни клетки генерират повишени нива на реактивни кислородни видове, което повишава тяхната уязвимост към увреждане на ДНК, причинено от лечението, цитира Euronews.

Повишена ефективност на химиотерапията

Това обяснява повишената ефикасност на химиотерапията, когато е предшествана и последвана от гладуване, придружено от значително намаляване на свързаните странични ефекти. Това обаче се наблюдава само при определени заболявания.

Ниското съответствие при клиничните изпитвания - поради странични ефекти или лошо придържане - означава, че на този етап няма клинични препоръки за диетични нужди по време на лечението. „За да се промени това, трябва да бъдат създадени и клинично тествани протоколи, които пациентите могат и желаят да следват“, добави тя.

*Проучването може да прочетете: тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно