X
 
 

"Климат" спечели класацията за "Дума на годината" в Полша за 2019 г.

623 1
"Климат" спечели класацията за "Дума на годината" в Полша за 2019 г.
Снимка: iStock/Guliver
"Климат" е дума на годината в Полша за 2019 г., сочи изследване на преподаватели в университета във Варшава, пише БГНЕС. Според оценките в различни анкети, на второ място се нарежда съкращението „ЛГБТ“, а на трето - терминът „феминистка“. За 9-ти път Институтът за полски език към Варшавския университет прави своя статистика за най-популярната дума в страната. Журито се състои от известни лингвисти.

В коментар, публикуван на официалния уебсайт на проекта, професор Йежи Бартмински казва, че „климатът е въздух, вятър, вода, слънце - всичко, което е необходимо за живота". "Но изведнъж то се променя: тропическа жега през юни, 15 градуса по Целзий през декември, сняг само на снимките", допълва той. И предупреждава, че "трагедията на този свят наближава с огромни темпове и вече е на прага на вратата ни".

Климатичните промени са причинили 15 бедствия за над милиард долара през 2019 г.

Най-малко 15 природни бедствия са били свързани с изменението на климата през тази година и са нанесли щети за над 1 милиард долара. 7...

Професор Катажина Клосинская обясни присъствието на абревиатурата "ЛГБТ" в челната тройка като публична дискусия за правата на хората, които считат себе си за членове на нетрадиционна сексуална ориентация. "В Полша ЛГБТ-хората се въвличта в идеологическа дискусия, и се превръща в инструмент за политически спорове. Някои го свързват със съществителното "идеология ", като по този начин го лишават от човешкото му измерение“, каза тя.

Едновременно с избора на думата на годината, езиковедите проведоха подобно проучване сред интернет потребителите. При гласуване в Интернет участниците можеха да избират от няколко предложени думи, които най-често се появяват в медиите, както и да предложат свои възможности. В резултат на това думата „ЛГБТ“ спечели. Второто най-популярно място беше „климат“, а третото „тротинетка“. 34 000 души взеха участие в гласуването по Интернет.

10-те най-популярни думи също включваха „независимост“, „педофилия“, „смог“, „Brexit“, „равенство“ и „омраза“. През 2018 г. в Полша най-важната дума на годината беше „конституция“, през 2017 г. - „гора“, а през 2016 г. - „трибунал“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...