Кофеин спасява малко момче от рядка генетична болест

3616
Кофеин спасява малко момче от рядка генетична болест
Снимка: iStock/Guliver

Много хора споделят, че не могат да живеят без кафе. За едно 11-годишно момче, живеещо във Франция, това буквално се оказа животоспасяващ начин на живот, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Когато родителите му заменили обичайното кафе с безкофеиново еспресо, у детето се отключило рядко генетично мускулно заболяване, което може да се "лекува" с две дози кофеин дневно. Заради липсата на кофеин, момчето получило неконтролируеми и болезнени мускулни спазми. След четири дни на агония и няколко посещения в болницата родителите осъзнали грешката си, детето веднага започнало да пие кафе с кофеин и симптомите на заболяването веднага изчезнали.

Какво става с организма ни, когато пием кафе всеки ден

Кафето е полезно. Кафето е вредно. Четем различни мнения и научаваме от учените как действа кофеинът на организма ни. Каквото и да чуем...

"Това е един от онези удивителни случаи, които бележат историята на медицината", споделя доктор Еманюел Фламанд-Роуз, един от медиците, коiто изследваt този необичаен медицински прецедент. Според него родителите на детето са провели нещо, което учените наричат "двоен плацебо експеримент на сляпо" – най-суровия възможен тест за проверка на това дали едно лекарство или лечение действа. "Двойно и на сляпо" в случая означава, че нито пациентyt, нито хората, прилагащи лечението, са били сигурни, че лекарството е реално действащо.

В конкретния случай инцидентният опит доказал ефикасността на кофеина като лечение за дискинезия – болест, чиито симптоми са силни и неволни мускулни спазми, които се дължат на мутацията на гена ADCY5. Подобни случаи са едно на милион и няма известно лечение за тях. В нормално състояние този ген дава "нареждане" за производството на ензим, който помага да се регулира свиването на мускулите. Мутацията нарушава този процес, а кофеинът помага за възстановяването му.

Това заболяване е известно още като лицева миокимия и понякога погрешно е диагностицирана като церебрална парализа. Обикновено симптомите се проявяват като внезапни спазми, гърчове и треперене – обикновено между ранна детска възраст до съзряване.

От дълго време лекарите знаят, че силното кафе помага за облекчаване на мускулните спазми, но това заболяване е толкова рядко, че няма достатъчно пациенти, които да се подложат на проучване.

Кофеинът изостря паметта и подсилва спомените

Кофеинът засилва спомените в продължение на най-малко 24 часа след като е консумиран, показва ново американско проучване. Благодарение ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com