Кой е най-дългият път в света

3473
Кой е най-дългият път в света
Снимка: Angelica Jacobi / CC BY-SA 3.0

Според Книгата на рекордите Панамериканската магистрала е най-дългият път в света, простиращ се на около 30 000 километра – от Аляска до южния край на Аржентина. Въпреки това, в зависимост от това кого питате, няколко души може да се противопоставят на това твърдение.

Панамериканската магистрала е предложена за първи път през 1923 г. от САЩ. Въпреки че е представена като братско и идеалистично начинание за обвързване на далечни народи, някои твърдят, че по същество това е трик за увеличаване на продажбите на произведени в САЩ автомобили и друг износ за Латинска Америка.

През 1924 г. официални представители на САЩ поканили 37 делегати от Латинска Америка във Вашингтон, за да чуят тяхното представяне на продажбите и след години на спорове било постигнато споразумение. Конвенцията за Панамериканската магистрала е подписана през 1937 г. от Аржентина, Боливия, Канада, Чили, Колумбия, Коста Рика, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Панама, Перу и САЩ.

Напредъкът обаче не е бърз. В началото на 70-те години на миналия век президентът Никсън се хвали, че пресичащата континента мегамагистрала скоро ще бъде завършена, но остават множество пропуски.

Всъщност дори днес Панамериканската магистрала не е напълно свързана и не може да се шофира по цялата ѝ дължина. Прекъсване на пътя може да се намери в Дариен Гап – 160-километрова нишка земя, която свързва Панама с Колумбия.

Обгърнат от гъста джунгла и сезонни дъждове, през Дариен Гап изобщо не минава никакъв път, дори черен, пише IFLScience.

Въпросът за изграждане на Панамериканската магистрала през Дариен Гап е повдигнат през 70-те години на миналия век, която САЩ обещават да финансират по-голямата част от нея, но еколозите се противопоставят с аргумента, че това ще доведе до катастрофа за биоразнообразието в региона и местните общности.

Към 2022 г. няма действащ план за изграждане на липсващия път. През 2010 г. хиляди мигранти, предимно хаитяни, прекосяват Дариен Гап на път за Съединените щати. Походът е труден и много опасен, с често срещани изнасилвания и грабежи и има многобройни смъртни случаи.

Към 2022 г. няма действащ план за изграждане на липсващия път.
През 2010 г. хиляди мигранти, предимно хайтяни, прекосиха пропастата Дариен на пътя за Съединените щати. Походът е труден и опасен, с често срещани изнасилвания и грабежи и има многобройни смъртни случаи.

 

Въпреки тази празнина Панамериканската магистрала все още държи световния рекорд на „Гинес“ за „най-дългия автомобилен път“.

Достоен претендент за титлата е Азиатска магистрала 1 (AH1) – най-дългият маршрут от азиатската магистрална мрежа, който се простира на 20 557 км от японската столица Токио до турско-българската граница, преминавайки през Корея, Китай, Югоизточна Азия, Бангладеш, Индия, Пакистан и Иран.

Но отново вероятно ще забележите, че този път също не е без прекъсвания. Над 942 километра морско пространство разделят Япония и Южна Корея, плюс това не е възможно за повечето цивилни да пресекат демилитаризираната зона, която разделя Южна и Северна Корея.

Австралийска магистрала 1 е може би най-дългият изцяло проходим път и най-дългият национален път, обикалящ външния край на целия остров с около 14 500 километра. Той държи световния рекорд на „Гинес“ за „Най-дълъг непрекъснат път“. Група момчета, наречена Highway 1 to Hell, поставят рекорд за завършване на този маршрут преди няколко години, обикаляйки цяла Австралия за 5 дни, 13 часа и 43 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно