Коя е най-древната оцеляла религия в света?

24306
Коя е най-древната оцеляла религия в света?
Снимка: Redtigerxyz / CC BY 3.0

Около 85 процента от хората по света се идентифицират с религия, повечето от които са на хиляди и хиляди години. От всички безброй системи от религиозни вярвания в световен мащаб индуизмът най-често се цитира като най-старата оцеляла религия. Съществуват обаче редица духовни системи от вярвания, които заслужават да бъдат споменати, когато изследваме тази тема, пише IFL Science.

Откога води началото си индуизмът?

Индуизмът е на около 4000 години. Общият консенсус сред учените е, че индуизмът се е появил около 2300 г. пр.н.е. и 1500 г. пр.н.е. в северозападните части на Индийския субконтинент. Но той не се е появил просто за една нощ. Неговата предистория е много сложна и понякога спорна.

Един от най-ранните моменти във времето, когато индуизмът може да бъде твърдо посочен с твърди доказателства, са най-ранните ведически текстове, известни като Ведите, които са съставени между 1500 г. пр.н.е. до 500 г. пр.н.е.

ООН отбелязва тревожно нарастване на религиозната омраза

Написани на древен санскритски език, Ведите са основен текст на индуизма, който съдържа много от основополагащите възгледи на. Въпреки това индуизмът и неговото минало са изключително сложни. Като всяка религия, тя се е променила значително през вековете и се състои от изключително разнообразни вярвания и практики.

Повечето учени смятат, че индуизмът произлиза от набор от културни, духовни и философски традиции, които са се развивали в продължение на хиляди години около долината на Инд, около съвременен Пакистан, Североизточен Афганистан и Северозападна Индия.

Една от теориите е, че традициите в тези текстове са били разпространени през Индийския субконтинент от група, мигрираща от долината на Инд, известна като „арийците“ (да не се бърка с псевдонаучната расова концепция на нацистите). Техните многобройни традиции са синтезирани във ведическите текстове и формират крайъгълните камъни на индуизма.

Не всички обаче са съгласни с арийската миграционна теория за появата на индуизма. Целият въпрос кога и къде се е зародил индуизмът – плюс дали така наречените арийци са били свързани с долината на Инд – е преплетен с много съвременни дебати за идентичност, история и геополитика. Това може да бъдат разгорещени и противоречиви теми.

Има ли религиозни вярвания, по-стари от индуизма?

През XXI век индуизмът има приблизително 1,03 милиарда последователи, около 15 процента от населението на света. Повечето от тях живеят в Индия, най-населената страна в света към 2023 г.

Други големи световни религии включват християнството (32 процента от световното население), ислямът (23 процента) и будизмът (7 процента). Други значими групи включват юдаизма, бахайската вяра, джайнизма, сикхизма, шинтоизма, даоизма, тенрикио, уика и зороастризма.

Освен това в света има над 400 милиона души (6 процента), които изповядват така наречените народни или традиционни религии. Това включва хиляди духовни системи от вярвания, които са изключително разнообразни, включително африкански традиционни религии, китайски народни религии, индиански религии, австралийски аборигенски религии и традиционни „езически“ европейски религии.

Кой е най-старият свещен текст на Земята?

За съжаление, историята на народните религии не е толкова ясна, колкото на основните религии в света. Много народни религии се предават през вековете чрез устна традиция, което означава, че има малко физически свидетелства за тяхното изучаване. Някои от техните истории дори са били активно заличени чрез насилствено преследване или подчинение.

Независимо от това, не би било трудно да се направи аргумент, че някои от тези традиционни религии имат връзки с идеи, които са съществували от хилядолетия, може би преди семената на повечето големи световни религии дори да бъдат посети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com