Кой е най-старият свещен текст на Земята?

8701
Кой е най-старият свещен текст на Земята?
Снимка: reenablack / Pixabay

Религията е била основна част от човешката цивилизация от незапомнени времена. В продължение на хилядолетия хората са се опитвали да разберат мистериозната Вселена чрез истории за божествени същества, чудовища и други свръхестествени създания. Дори в съвременни времена 84% от хората по света се смятат за религиозни, принадлежащи към голямо разнообразие от различни групи и организации, някои от които са на хиляди години.

Въпреки че не всички религиозни или духовни общности са запазили писмени свещени писания, което прави невъзможно да се разбере коя е била първата религия в света, историците и археолозите са събрали доста стари ръкописи, предоставящи ясна представа за това каква религия са имали древните хора.

И така, кой е най-старият религиозен свещен текст, който експертите са открили? Всъщност той не идва от индуизма, юдаизма или някоя от другите големи религиозни деноминации днес. Той е от време много преди нашето, намерен в древен град на повече от 4000 години в съвременен Ирак, пише Grunge.

Химнът на храма Кеш

Текстът е известен като химн на храма Кеш и датира от около 2600 г. пр.н.е., открит в това, което е бил Шумер, една от най-древните цивилизации в света. Тази древна империя започва да строи религиозни сгради около 5200 г. пр.н.е., датиращи от повече от 7000 години. На шумерите се приписва и създаването на най-стария познат писмен език, както и пионерски технологии като напояване на култури, земеделие и дори напредване в определени медицински практики.

Химнът на храма Кеш е намерен в шумерския град Тел Абу Салабих и е написан с клинопис, форма, която описва събития чрез различни картини върху глинени плочки. Текстът е дълъг 134 реда, разделен на осем различни секции, изобразяващи град Кеш като праведен град близо до Екур, предполагаемото място, където се събирали шумерските богове.

Шумерската религия

Шумерите били политеисти и вярвали, че в един момент светът не е бил нищо повече от океан, известен като Наму. Наму ражда боговете Ан и Ки, като първият е бог на небето, а вторият – на земята. В крайна сметка тези божествени същества раждат други богове, като Енлил, главния бог на шумерския пантеон, който владеел бурите.

Шумерският бог Енлил Снимка: Osama Shukir Muhammed Amin FRCP(Glasg) / CC BY-SA 4.0

Шумерите смятали, че боговете в голяма степен са като нас и са силно повлияни от емоции. Ето защо било от изключителна важност те да бъдат поддържани в щастливо състояние на ума, в противен случай щели да прокълнат шумерите с всякакви природни бедствия като наводнения, бури, суши, глад, болести или някаква друга катастрофа, която не можела да се контролира. В резултат жреците били много уважавани в това общество и се смятало, че общуват директно с боговете.

Богове сред хората

Въпреки че никой не знае кой всъщност е написал Химна на храма Кеш, шумерите вярвали, че той е преписан директно от Нисаба, шумерската богиня на писмеността. Шумерите вярвали, че боговете и богините действително са живели и обитавали Земята, в рамките на зикуратите, които хората построили. Въпреки това на обикновените хора не бил разрешен директен достъп до боговете – това било нещо, позволено само на жреците.

В химна Енлил позволява на хората от Кеш да построят храма, който трябвало да бъде посветен на богинята Нинхурсаг, известна още като Нинту. Смята се, че тя е била богиня на плодородието и планините. В текста храмът е сравнен с луната като битие на самия Шумер.

Как са се прекланяли шумерите

Друга подробност, подчертана в Химна на храма Кеш, е колко добитък трябва да притежава храмът. Това има смисъл, тъй като храмовете в Шумер не са били само места за поклонение – те са развивали и бизнес. Въпреки че имало главен жрец, който отговарял за умилостивяването на боговете и предоставянето на религиозни насоки за общността, имало и друг човек, който управлявал логистичната част от нещата. Много храмове притежавали много земя и наемали доста хора от града.

Град Кеш не бил по-различен и храмът Кеш събирал реколта и добитък и дори заемал пари на определени граждани. Да станеш жрец или жрица, обаче не било лесна задача в древен Шумер – от кандидатите се е изисквало да бъдат физически здрави и да произхождат от заможно семейство. Също така било важно жрецът/жрицата да се научи да чете и пише, като се има предвид, че ще управлява голяма част от документите за града.

Далеч след падането на тяхното царство религиозните вярвания на шумерите засягат други култури, включително юдаизма, християнството и исляма. Една древна шумерска история, Епосът за Гилгамеш, е доста подобна на историята за Ноевия ковчег и потопа. В първия разказ става дума за човек на име Утанапищим, който усетил гнева на боговете. Главният шумерски бог Енлил се разгневил на човечеството и му пратил потоп. Звучи ли ви познато? Енлил наредил на другите богове да не предават този план на никое смъртно същество, но богът на мъдростта, Еа, намира заобиколен начин да го направи. По-конкретно той разказва на тръстиката плана на Енлил, говорейки достатъчно високо, така че Утанапищим да може да чуе.

Еа казва на Утанапищим да построи кораб, пълен с всякакви различни богатства – както и животни и семена – за възстановяване на света след предстоящия апокалипсис на Енлил. В крайна сметка Енлил и боговете спират своя терор, след като Утанапищим им принася жертви. Още по-интересно е, че в свитъците от Мъртво море, някои от най-старите библейски текстове, намирани някога, в Книгата на Енох е описан гигант на име Гилгамеш. Несъмнено най-старата цивилизация в света и нейната религиозна система все още дават отражение в съвременния свят, което прави изучаването им от изключително значение.

ОЩЕ: 16-метров папирус с текстове от „Книгата на мъртвите“ е открит в Египет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com