Към 2050 г. човечеството може да изпитва остър недостиг на храна

7806
Към 2050 г. човечеството може да изпитва остър недостиг на храна
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако населението на Земята продължава расте със същите темпове както днес, а методите за производство на храна не се изменят, то към 2050 година човечеството ще изпитва остър недостиг на храна, става ясно от доклад, подготвен за Световния фонд на дивата природа (WWF).

"Още сега за нуждите на селското стопанство се използват 50% от земите, където е възможно отглеждането на растителност. При това производството на храна е един от факторите, който влияе на околната среда и в много случаи я трансформира", отбелязват авторите на доклада "Анализ на световната продоволствена система", подготвен от изследователите на компанията Metabolic для WWF.

ООН предупреждава за хиляди, загинали от глад в Сирия

ООН предупреди, че хиляди хора в Сирия може да са умрели от глад по време на обсадите, под които са живели около половин милион души. ...

В доклада се посочва, че като цяло при производството на храна се отделят 25-30% от всички парникови газове, които водят към изменение на климата. 69% от използваните от човека водни ресурси се заделят именно за нуждите на селското стопанство, докато прясната вода е само 3% от цялата вода на Земята.

"Развитието на техническите средства за лов, а също и все по-големият интерес на потребителите към морски продукти са довели дотам, че 90% от морската риболовна промишленост вече се използват активно. Това ще доведе до изтощаване на ресурсите – на много места дивите популации вече никога няма да могат да се възстановят", се казва в доклада.

Учените подчертават, че по данни на Продоволствената и селскостопанска организация на ООН (FAO) днес 31% от хранителната продукция просто се изхвърля. Ежегодните загуби на годната за човека храна се оценяват на 1,3 милиарда тона. При това в света има 795 милиона души, които страдат от недохранване. Дори една четвърт от изхвърляната храна стига, за да се нахранят всички тези хора.

За да се предотврати екологична катастрофа и едновременно да не остане човечеството без храна, WWF предлага да се постави акцент върху устойчивото развитие и въвеждане на система за екологична сертификация. Такива стандарти за производство вече са разработени за соята (RTRS), палмовото масло (RSPO), дивата риба (MSC) и аквакултурите (ASC).

ООН: Ситуацията с глада в Сомалия е "критична"

ООН предупреди, че ситуацията в Сомалия остава „критична“ 4 години след опустошителния глад в страната, предаде AFP. Броят...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com