Лечение на рак с витамин С дава надежда на болните

24999
Лечение на рак с витамин С дава надежда на болните
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Американски специалисти приключиха успешно първата фаза на клинични изпитания за лечението на рака на мозъка и белите дробове с помощта на свръхвисоки дози витамин С, превишаващи дневната норма приблизително хиляда пъти. Това съобщи сп. Cancer Cell.

„Повечето раково болни, с които работим сега, с удоволствие взеха участие в експериментите, които могат да спасят живота на други пациенти. За момента резултати са обещаващи, но все още не сме наясно дали вит. С повишава ефективността на химиотерапията сам по себе си. Това ще покаже втората фаза на клинични изпитания", заяви ръководителят на експеримента от университета в Айова Брайън Алън .

Откриха следи от 21 вида динозаври, съществували в Австралия

„Безпрецедентна“ находка на свидетелства за 21 различни вида динозаври беше направена от учени в отдалечен крайбрежен регио...

Интересът към витамин С като средство за борба с рака възниква още преди 30 години, благодарение на нобеловия лауреат Лайнес Полинг, когато серия изследвания показва възможната полза от прилагането му при тумори. През 2009 година Марк Левин от Националният здравен институт в САЩ и колегите му изясняват, че витамин С е способен да се бори с рака само при увеличаване на концентрацията му до свръхвисоки нива.

Преди две години друга група учени потвърждава този извод, унищожавайки „неуязвимите“ ракови клетки в организма на мишки с помощта на големи дози витамин С – в количество, аналогично на 200 портокала.

Алън и колегите му проверили тези изводи в хода на клинични изпитания върху 11 доброволци, страдащ от тежка форма на рак на белите дробове и мозъка. Преди началото на курса на химиотерапията учените въвеждали в организма гигантски дози вит. С, като постепенно повишавали концентрацията му в кръвта до показатели, превишаващи нормата 300 пъти.

След това започвал обикновен курс химиотерапия, по време на който пациентът продължавал да приема вит. С в продължение на седемте месеца на експеримента. Пациентите понесли добре лечението и не страдали от странични ефекти. Според учените опитите показват, че витамин С е безопасен за здравите клетки и не предизвиква последици в тях.

Мозъкът ни избира в какво да вярва

Човешкият мозък има своите интересни особености. Американски учени са установили, че съществуват неврофизиологични причини за това да н...

Във всички случаи витаминът спрял растежа на тумора и забележимо забавил прогреса му, като удължил живота на пациентите с 4-6 месеца, дори при най-злокачествените форми на рак на мозъка. След поставянето на диагнозата тези хора живяли 37-40% повече в сравнение с другите онкоболни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com