Любовта към кафето е свързана с намален риск от смърт в продължение на седем години

4044
Любовта към кафето е свързана с намален риск от смърт в продължение на седем години
Снимка: iStock/Guliver

Умерената, но ежедневна консумация на кафе – както без захар, така и подсладено – е свързана с намален риск от смърт в продължение на седем години. До този извод са стигнали китайски учени от Школата по обществено здраве на Южния медицински университет в Гуанджоу и Медицинската школа на университета в Дзинан. Изследването е публикувано в списание Annals of Internal Medicine.

Кафето е една от най-популярните напитки в света, с около 517 милиона чаши на ден в САЩ и 98 милиона чаши във Великобритания. Ето защо не е изненадващо, че експертите са толкова заинтересовани да изучават ползите от него. Както показват предишни изследвания, любителите на кафе по-рядко се сблъскват с определени хронични заболявания, онкопатологии и деменция и дори самата мисъл за тази напитка може да ободри.

Китайските изследователи са анализирали данни от повече от 171 000 членове на британската Биобанка, където е събрана информация за начина на живот и здравето на над 500 000 души. Учените проследили съдбата на тези хора (средна възраст – 55,6 години) от 2009 г.: само за седем години от наблюденията починали 3177 души, от които 1725 – от рак, 628 – от сърдечносъдови заболявания, въпреки че в началото на изследването никой от доброволците не е имал такива диагнози.

След отчитането на множество фактори – възраст, пол, раса, ниво на образование и физическа активност, индекс на телесна маса, хранителни навици, наличие на лоши навици – авторите на статията установили, че в сравнение с тези, които не консумират кафе, любителите на тази напитка в продължение на тези седем години имали най-ниската вероятност от смърт от всички причини след коригиране на начина на живот, социално-демографските и клиничните променливи. Най-силна корелация била установена при участниците, които пият 2,5-4,5 чаши дневно.

„Потребителите на различни количества неподсладено кафе (от нула до 1,5, от 1,5 до 2,5, от 2,5 до 3,5, от 3,5 до 4,5 и над 4,5 порции на ден) са имали по-нисък риск от смърт <…> със съответните рискови коефициенти: 0,79, 0,84, 0,71, 0,71 и 0,77. Показателите за подсладеното кафе (когато към него е добавена не повече от една чаена лъжичка) са съответно 0,91, 0,69, 0,72, 0,79 и 1,05”, пишат учените. В случая с изкуствените подсладители връзката била по-малко явна.

Разбира се, заключенията все още са далеч от окончателни: оценките се основават само на сведения, предоставени от самите участници. Освен това не е ясно запазва ли се връзката между консумацията на кафе и снижения риск от смърт, ако напитката съдържа повече захар.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Лекар разкри защо кафето никога не трябва да се пие по време на хранене

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com