Мистериозно заболяване: Учени разбраха причината за Синдрома на войната в Персийския залив

12431
Мистериозно заболяване: Учени разбраха причината за Синдрома на войната в Персийския залив
Снимка: Pixabay via Pexels

Лекари назоваха основната причина за симптомите на мистериозна болест, поразила масово американските войници, воювали с Ирак в Персийския залив.

Повече от една трета от американските ветерани от войната в Персийския залив страдат от мистериозно заболяване, което се проявява в множество неприятни симптоми. Точните причини са неясни, въпреки че досега синдромът се свързваше с хронично възпаление в резултат на контакт с различни токсини.

Нови експерименти опровергават тази версия, като показват, че източникът може да е дисфункция на митохондриите и нарушаване на енергийния баланс на клетките. Статия за това е публикувана в списание Scientific Reports.

През 1990 г. ръководеният от Саддам Хюсеин Ирак нахлува в Кувейт. В конфликта се намесва международна коалиция начело със САЩ, която през 1991 г. удържа победа над Ирак в операцията "Пустинна буря". Близо 700 000 американски войници участват в бойните действия и скоро става ясно, че около 250 000 са развили странно хронично заболяване, получило названието Синдром на войната в Персийския залив.

То може да се прояви с цяла редица симптоми, включително главоболие и повишена умора, нарушение на когнитивните функции, затруднения в дишането и храносмилането и болки в мускулите и ставите. Точната причина за синдрома е неизвестна, макар че се смята, че е причинена от контакт на войниците с различни токсични вещества, съпътстващи войната в Персийския залив – като се започне от пестициди и продукти от изгаряне на петролни полета до компоненти на химически оръжия от бомбардирани складове и антидоти, използвани за профилактика на отравяне.

При болните със Синдрома на войната в Персийския залив се отбелязва хронично възпаление, което много медицински специалисти смятат, че е източникът на техните симптоми. Новата работа на учени от Калифорнийския университет в Сан Диего обаче издига друга версия. Според Беатрис Голомб и нейните колеги ключова причина за заболяването може да е дисфункция на митохондриите – вътреклетъчни органели, които преработват мастни киселини и захари, за да произвеждат енергия.

Учените анализирали проби от мускулна тъкан на ветерани, диагностицирани със Синдром на войната в Персийския залив, като измервали активността на техните митохондрии. Успоредно с това била оценявана интензивността на възпалителните процеси по количеството на С-реактивния белтък (CRP) в кръвта. Тези показатели били съпоставени с 20 основни симптома на заболяването. Статистическият анализ показал, че 17 от тези симптоми корелират с митохондриалната функция и само един – със степента на възпаление.

С други думи, под въздействието на токсини (или други фактори) митохондриите на ветераните от тази война са по-малко способни да преобразуват мастните киселини в енергия. Това само по себе си може да доведе до клетъчна смърт и развитие на възпалителни процеси. „Възпалението действително е свързано със Синдрома на войната в Персийския залив, но нашата работа показва, че това е само страничен ефект на ключовата причина, свързана с нарушаването на енергийния обмен на клетките“, подчертава професор Голомб.

Учените смятат, че тяхното откритие ще позволи да се намери лечение не само за този синдром, но и за други заболявания, причинени от контакт с токсини и дори възрастови изменения. Много от тях се съпровождат от хронично възпаление, но не се повлияват от противовъзпалителни лекарства. Вероятно и в тези случаи истинската причина е митохондриална дисфункция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Как изгрява и залязва Слънцето според плоскоземците? (ВИДЕО)

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com