Монета за пренасяне на душата през Стикс: в Париж е открит "портал във времето"

10293
Монета за пренасяне на душата през Стикс: в Париж е открит "портал във времето"
Снимка: Gwenaëlle Desforges, Inrap

Буквално на метри от оживената жп гара Порт Роял на левия бряг на Сена археолози са открили част от некропола на Лутеция, града предшественик на съвременния Париж, и вече са направили редица невероятни находки, съобщава Arkeonews.

Лутеция е основана от малко келтско племе, паризиите, които са живели на Сена от около средата на III век пр.н.е. През първи век пр.н.е. Лутеция е завладяна от галите и римляните и до края на тяхното управление името на града става Паризиум и след това – Париж.

Некрополът „Сен Жак“, датиращ от втори век от н.е., се счита за най-голямото и най-значителното място за погребения в Лутеция. През XIX век, по време на строителни работи в този район на Париж, работници се натъкнали на него, но тогава антиките били третирани по различен начин от сега – от гробовете били взети само предмети, които биха могли да представляват някаква стойност, а всичко останало просто било погребано отново.

Жена от фаюмски портрет получи диагноза по изображението

Жена от фаюмски портрет получи диагноза по изображението

Съвременните археолози отдавна мечтаят да намерят отново некропола „Сен Жак“, но въпреки многобройните пътни работи и дори изграждането на гара Порт Роял през 70-те години на миналия век не били следи от древни погребения.

Когато обаче станало известно за плановете на градските власти да построят нов изход от гарата, археолозите от Националния институт за превантивни археологически изследвания (INRAP) направили нов опит да открият некропола, който се увенчал с успех. Те се натъкнали на част от гробището, която все още била непокътната.

Вече са разкопани около 50 гроба на около двеста квадратни метра в съседство с гарата, в които лежат останките на мъже, жени и деца, принадлежащи към племето паризии. Археолозите открили и множество сечива и предмети на изкуството – керамика, бижута, съдове, стъклени съдове.

Изследване оспорва традиционните представи за произхода на галите

По разположението на стотиците малки метални гвоздеи, с които били прикрепвани подметките на кожените обувки, археолозите разбрали, че някои хора са били погребани обути, а някои обувки са били поставяни в гробовете като дар.

В едно от погребенията били открити цял скелет на прасе и останки от друго, по-малко животно. Най-вероятно това е жертвоприношение за боговете. Друга неочаквана находка е скелет с монета в устата. Очевидно това е въпросният обол (малка монета), предназначен за Харон, лодкаря, който превозва душите на мъртвите през река Стикс: Реките на Хадес и подземния свят.

Според президента на INRAP Доминик Гарсия разкопките на некропола на паризиите отварят цял ​​прозорец към малко изучения свят на Париж в древността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно