Мъртвият от век лама, който все още е жив

262692

Чували ли сте за монасите, които медитират години наред, движейки се на ръба между смъртта и живота, без да се хранят и пият вода и без телата им да се разлагат? Днес ще Ви разкажем за феноменалния случай на медитиращия лама в Бурятия - Даши-Доржо Итигелов (в света на ламите той е XII Пандито Хамбо Лама).

Медитацията на Хамбо Лама се състои в това да седи в поза лотос и да не се движи. Не приема храна и не реагира на външни дразнители. Той е мъртъв от почти 100 години.

За всички, обитаващи най-стария будистки манастир в Русия - Иволгински дацан, Хамбо Лама е жив. "Сега той почива. Когато настъпи Денят, той ще вземе участие в службата. Ще могат всички да говорят с него", отговаря на любопитни въпроси настоятелят на Иволгинския дацан Дагба Очиров, пише Комсомолская правда.

Ноевият ковчег - в планините на Армения на карта от 1507 година

Ноевият ковчег е отбелязан в планините на Армения на карта от 1507 година, съобщава Голос Росии, цитиран от Фокус. Картата е дело на и...

Историята разказва, че през 1867 година 15-годишното сираче Даши-Доржо Итигелов дошъл в един от бурятските дацани, за да посвети живота си на духовната практика. В едната си ръка той носел тояга, а в другата - човешки череп. Направил такова впечатление на ламата, който го обучавал, че му предложили стипендия - 5 рубли на месец, а жителите на околните села плащали за него данък, освобождаващ го от воинска служба. Няма официални документи за това как е умрял Даши-Доржо Итигелов.

През 1927 г. той казал на учениците си, че ги напуска, но че ще се върне един ден. На прощаване помолил да прочетат за него Харе Намши - молитва "благопожелание за отиващия си", която се произнася над мъртвите. Всички присъстващи отказали, затова Итигелов я зачел сам, след което го последвали и учениците му.


Под молитвата за смъртта Хамбо Лама починал на 75-годишна възраст. Погребали го вертикално, седящ все така в позата лотос, в саркофаг от кедър. Будистите не биха посещавали гроба на Хамбо Лама, но тъй като им завещал да извадят тялото му след 30 години, те го разкопали. 3 години преди да се навършат 30 години от смъртта на Хамбо Лама, станало заметресение и поради притеснения дали саркофагът ще издържи, той бил разкопан. Годината била 1955 г. Ексхумацията била проведена тайно от властите. За всеобщо учудване тялото на Итигелов нямало ни най-малки признаци на разлагане, само дрехата му се била разпаднала.

Учените: Медитацията спасява от грип и простуда

Учените най-сетне откриха интересна подробност, свързана със здравето, която йогите и будистите от стотици години перфектно знаят. Най-...

Монахът бил преоблечен и погребан наново. Тази процедура била проведена и през 1973 година, заради сериозно наводнение. За да го извадят отново през 2002 година - един от монасите получил видение, че така трябва да се постъпи. Този път станало с разрешението на властите и в присъствието на учени. Тялото окончателно било извадено от гроба и преместено в Иволгинския дацан. Учените потвърдили, че нетленното тяло на покойния представлява необясним феномен.

Сега скъпоценното и нетленно тяло на Итигелов е главна забележителност в Иволгинския дацан. Според вярващите той е успял да повтори пътя на Буда, а е оставил тялото си за назидание. Жалсан Лама, който всеки ден се грижи за тялото, винаги се смее, когато чува легендата, че и до днес режат ноктите и стрижат косата на Итигелов.

“Не му растат ноктите и косата – това са измислици. В будизма, ако ви растат косите и ноктите, това значи, че още сте живи, стареете и над вас властва Властелинът на смъртта. А Итигелов го е надхитрил. И сега тялото му е неизменно. Ръст 167 см, тегло 41 кг. Вече 10 години нищо не се е променило", разказва Жалсан.

Интересен феномен около този случай е, че кожата на Итигелов е със здрав бяло-жълт цвят. Не показва никакви признаци, че този човек е умрял.

Медитацията е враг на самотата

Възрастните, които се чувстват самотни, са изложени на по-голям риск от здравни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, Алцхаймер...

В първите години будисткото духовенство спокойно се отнасяло към това, че учените изучават тялото на Итигелов. На 3 февруари 2005 година обаче с указ на главата на Будистската традиционна сангха на Русия всички биомедицински изследвания на феномена са забранени, както и любителските снимки.

Поредно доказателство, че науката няма място в духовните дела. Неофициалната версия относно забраната за изучаване на случая е, че ламите побеснели, когато снимките на голия Хамбо Лама, направени за изучаване на анатомичния строеж на тялото му, се появили във вестниците.

Въпреки това две детайлни изследвания на тялото му са проведени. Първото - на следващия ден след ексхумацията, а второто - две години по-късно. Установено е, че изменения в Скъпоценното и Нетленно тяло има. А анализът на кожата на Итигелов, проведен през 2004 година, показал,че концентрацията на бром в тялото на ламата надвишава нормата 40 пъти.

Изследванията на учените, направени прецизно, констатират, че жизнените функции са запазени в известна степен. Категорично мнение жив ли е ламата или не, специалистите не искат да дадат, поне засега, защото определено нищо не се вмества в общоприетите критерии за живот.

Познато е състоянието на анабиоза, в което изпадат микроорганизмите. Те могат да се събудят за живот след хиляди години, замръзнали сред ледовете.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com