Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 14 декември ще наблюдаваме космически спектакъл с 20 метеорита на час

13 декември 2015, 16:27 часа • 10481 прочитания

Метеорен поток ще може да бъде наблюдаван от цялата територия на страната на 14 декември, около 20.00 часа вечерта. Това съобщи за Радио Шумен астрономът Пенчо Маркишки.

Метеоритите ще се виждат най-добре извън града, на неосветена територия, като могат да бъдат наблюдавани и с невъоръжено око.

"Луната няма да пречи. Привечер тя ще бъде с 12% осветен диск, тоест с вид на тънък сърп. Ще залезе малко след 20.00 часа и небето след това остава тъмно до края на нощта. Но предвид, че самият максимум на потока е около 20.00 часа, тези, които не проявяват чак толкова голям интерес, може да се задоволят само с първите няколко часа на вечерта.

Уверявам ви, че ще видят нещо, което наистина си струва, нещо, което е гигантски космически спектакъл. Това са частици, които се разхвърлят в пространството от един астероид, наречен 3200 "Фаетон", каза Пенчо Маркишки.

Тези частици образуват метеорни роеве в космическото пространство и периодично през декември Земята минава през тези облаци. Част от тях навлизат в атмосферата и изгарят, като оставят след себе си тлеещи следи, каза още Пенчо Маркишки. Около 20.00 часа в понеделник, когато е пикът на метеорния поток, ще бъдат наблюдавани около 120 метеорита на час.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес