На какво са способни само 10 минути тичане?

2870
На какво са способни само 10 минути тичане?
Снимка: Рexels

Учените продължават да правят открития, с които да ни докажат, че спортът е жизненоважен за нас. Последно изследване, посветено на взаимовръзката между физическата активност и работата на мозъка, демонстрира, че 10 минути умерено тичане могат да повишат настроението и някои мозъчни функции.

Както показват предишни изследвания, различните видове тренировки могат да оказват различен ефект върху нашето здраве. Например 20-минутни интензивни интервални тренировки или 25 минути умерени аеробни упражнения водят до подобряване на пластичността на мозъка. А отборните видове спорт, като например баскетбол, могат да повлияят върху способността ни за обучение.

Най-добрият спорт за изгаряне на калории

Отслабването по време на спорт е основната цел на много спортисти, които се събират в спортни зали и спортни клубове в търсене на подоб...

Авторите на новото изследване от Университета в Цукуба, Япония, са си поставили за цел да изучат ролята на тичането върху здравето на мозъка. В сравнение с други упражнения бягането изисква работата на всички мускули на тялото. Тази ефективност на движенията е изиграла важна роля в еволюцията на човека.

„Следва да се отчита, че различните видове упражнения, като тичане или колоездене, оказват различно влияние върху психическото здраве и работата на мозъка“, пишат авторите.

В своето изследване учените като начало използвали цветен тест на Струп (когато думата „зелен“ например е написана с червен цвят). 26 здрави участници в изследването били приканени да изпълнят редица задачи, а в същото време учените проследявали как се изменя кръвотокът в мозъка на доброволците, което е свързано с активността в една или друга част на мозъка.

Например в една от задачите, където думата „червен“ била написана със зелено, доброволецът трябвало не да прочете думата, а да назове цвета. За тази цел е необходимо да се приложи определено умствено усилие: мозъкът обработва двете информации. Съответно, за да даде правилен отговор, на човек му е необходимо определено време. Тази задръжка в реакцията е наречена от учените ефект на Струп.

Трикове за пълноценен сутрешен крос

След година, в която не успяхме да тичаме навън толкова, колкото искаме, състезанията лице в лице се завръщат. Но все пак не можем да п...

Резултатите показали, че след десетминутно тичане със средна интензивност (50% от максималното потребление на кислород) при участниците се наблюдавало значително намаляване на времето, необходимо за даването на правилен отговор. Освен това активирането на префронталния кортекс след тичане било по-високо при изпълнение на следващия тест на Струп.

Въпросът за подобряване на психическото здраве в периода на пандемията вълнува всички. Японските учени са показали, че тичането само за 10 минути увеличава притока на кръв в различните части на префронталния кортекс, който играе важна роля в контрола на настроението и изпълнителните функции. На свой ред изпълнителните функции на мозъка ни помагат да планираме действията си, да се концентрираме върху текущата задача и да сменим тактиката в случай на промяна на ситуацията.

Статията на учените е публикувана в изданието Scientific Reports.

 

8 причини да започнете да тичате редовно

Днес повече от всякога се нуждаем от активен начин на живот. Заседяването ни прави уязвими пред куп болести като диабет, затлъстяване, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com