Най-нещастните кралски първи брачни нощи в историята

21467
Най-нещастните кралски първи брачни нощи в историята
Снимка: Gainsborough Dupont / Public Domain

За почитателите на историческата романтика кралската брачна нощ вероятно е чувствено и завладяващо преживяване. За съжаление това са идеализирани, съвременни очаквания, които често нямат нищо общо с историческата реалност и истинските кралски брачни нощи, пише Grunge.

Според CBC News много кралски двойки са сключили брак без почти никакво ухажване или дори без да се познават предварително. Тези бракове били мотивирани от политика, без да се мисли за съвместимостта между двете страни. Нещо повече, странни традиции като ритуала за първата брачна нощ можели сериозно да спънат интимността.

Докато някои кралски двойки успявали да преодолеят този срам и да се уважават взаимно, други нямали такъв късмет. Всъщност някои кралски сватби се отразили изключително зле на всички участници.

Странни традиции, като например церемонията за първата брачна нощ, не могат да бъдат обвинявани за липсата на страст между някои кралски двойки. Ето какво трябва да знаете за най-нещастните кралски брачни нощи в историята, вариращи от сравнително невинни до направо ужасни.

Екатерина Велика и Петър III

Въпреки че София от Анхалт-Цербст (тя скоро сменя името си на Катерина) очарова руснаците при пристигането си в двора от Прусия, един мъж не иска да има нищо общо с нея – нейният бъдещ съпруг: Петър III. Той не само е досаден алкохолик, но държи армии от миниатюрни войници под леглото, с които си играе през нощта. Тези навици не вещаят нищо добро за една романтична брачна нощ.

Georg Cristoph Grooth / Public Domain

Вместо това Катерина чака с часове да се появи новият ѝ съпруг. Когато най-накрая пристига, в стаята не прехвърчат искри. Вместо това мирише на алкохол. 

По-късно Катерина твърди, че двойката никога не е консумирала брака си. Докато тя в крайна сметка ражда деца, докато съпругът ѝ все още е жив, има свидетелства, че те може да са от други мъже. Докато учените все още спорят защо Петър III се е оказал толкова незаинтересован от своята енергична и привлекателна млада булка, това може да е свързано с емоционалните и физическите му белези, резултат от едра шарка. Нещо повече, доста преди брака двамата изразяват неприязън един към друг, което едва ли е основание за звездна брачна нощ, да не говорим за брак в любов.

Гобуло Уанронг и Пу И, последният китайски император

Сватбата на Пу И, последния китайски император, с Гобуло Уанронг е силно рекламирано събитие, но меденият им месец става център на скандал. След това, което мнозина смятат за една от най-пищните сватби в китайската история, младоженците трябва да се оттеглят в спалнята. Но тогава се случва катастрофа.

Всичко започва със зловеща поличба, както се съобщава от Арнолд Бракман в „Последният император“. След сватбата служителите на двореца транспортират младоженците до Двореца на небесното спокойствие, където традицията повелява да прекарат нощта. Според манджурската традиция, преди да влезе в стаята, императорът трябва да изстреля три стрели над булката си, за да изплаши лошите духове. Но 17-годишният Пу И има лошо зрение и не му е позволено да носи очилата си по време на церемонията. Затова той отказва да изстреля стрелите, за да избегне раняването на жена си по невнимание. Но това е само началото на скандала.

Когато влиза в Двореца на небесното спокойствие, Пу И чувства всичко друго, но не и спокойствие. Оглеждайки стаята, пълна с червени декорации и голямо легло, той се чувства съкрушен и паникьосан. По-късно си спомня: „Огледах се наоколо и видях, че всичко беше червено... всичко приличаше на разтопена червена восъчна свещ. Не знаех дали да стоя, или да седна.“ Обзет от безпокойство, той бяга от стаята, оставяйки невестата си сама и объркана.

Мария Жозефа Саксонска и Луи Фердинанд

Сключването на брак във френското кралско семейство традиционно идва с неудобната и твърде публична церемония за първата брачна нощ. Тази церемония изисква младоженците да бъдат видени в леглото, преди да затворят завесите, за да може работата да започне. Като цяло младоженците се срещат само няколко часа преди това, което още повече засилва неудобството. Разбира се, някои млади двойки се изправят пред допълнителни предизвикателства, което прави брачните им нощи не само неудобни, но и направо мъчителни.

Алегория на брака на Мария Жозефа с дофина (Louis de Silvestre / Public Domain)

Според „Мария Антоанета: Пътешествието“ на Антония Фрейзър в брачната нощ на Луи Фердинанд с втората му съпруга ритуалната церемония преди първата брачна нощ предизвикала горчиви спомени. Това напомнило на френския дофин толкова много за неговата любима мъртва първа съпруга, Мария Тереза Рафаела, че той избухнал в сълзи. Човек може само да си представи какво трябва да е изпитвала новата му жена, Мария Жозефа Саксонска.

Заобиколена от нетърпеливи гости, чакащи новата двойка да консумира брака си, Мария Жозефа се оказва в ръцете на носталгията на новия си съпруг. Въпреки това тя избира бърз и мъдър начин да се справи със ситуацията, като го утеши. Въпреки че спомените за починалата му съпруга може да са помрачили брачната нощ на Луи Фердинанд и Мария Жозефа, тя също помогнала да се изгради по-дълбока връзка между тях и такава, която ще устои и роди много деца.

Катерина Арагонска и Артър Тюдор, принц на Уелс

Според Хенри VIII Катерина Арагонска, бившата му снаха, никога не е консумирала брака си с по-големия му брат, Артър, принц на Уелс. Това му позволява да се ожени за нея, въпреки че църквата ги смята за роднини.

Фламандски гоблен, изобразяващ двора на Артур и Катерина (Alexey von. Goebel / Public Domain)

Но когато по-късно Хенри VIII иска разтрогването на брака си с Катерина, той запява друга песен. Хенри VIII твърди, че бракът ѝ с Артър наистина е бил консумиран, което дава основание за анулирането му от папата. Но Катерина разбива аргументите на Хенри VIII, като се придържа към оригиналната история, че бракът ѝ с Артър никога не е бил подпечатан с физически акт преди преждевременната му смърт.

Докато признава, че са спали в едно легло седем пъти, тя твърди, че той се оказал твърде слаб, за да направи нещо друго. С други думи, брачната им нощ и следващите нощи се оказали голямо разочарование, що се отнася до интимната част. Или, както красноречиво се изразява Катерина, тя „останала непокътната и непокварена като деня, когато напуснала утробата на майка си“. Очевидци на събития по време на брака ѝ с Артър подкрепили тези твърдения, като разказали, че Катерина се оплаквала от факта, че те вероятно никога няма да се радват на брачни отношения.

Мария-Антоанета и Луи XVI

Луи-Огюст се среща с Мария-Антоанета само часове преди сватбата им, което прави разходката до спалнята на младоженците след сключването на техния съюз неудобна. Архиепископът на Реймс благославя брачното легло, а крал Луи XV подарява на внука си нощница и няколко съвета. Херцогинята на Шартър дава нощницата си на Мария-Антоанета, а след това кралят целува и двамата. След като виждат младата двойка в леглото, те напускат стаята.

Венчавката на Мария-Антоанета и Луи XVI (Неизвестен автор / Public Domain)

Вместо да бъде отбелязано началото на новото семейство обаче, нищо не се случва. И това нищо продължава години наред. Носят се слухове, че дофинът страда от генитална деформация, известна като фимоза, която прави сексуалната възбуда болезнена. Твърди се също така, че той е отказал операция за коригиране на състоянието. След като най-накрая я прави, децата идват бързо. Но няма консенсус, когато става въпрос за сексуалните проблеми на краля.

В книгата си „Мария Антоанета: Пътешествието“ Антония Фрейзър твърди, че Луи XVI не е имал физиологични проблеми и никога не е правил операция. Вместо това му липсвали познания. В крайна сметка майката на Мария Антоанета, Мария Тереза, изпратила сина си, император Леополд II, във Франция, за да го ограмоти по интимните въпроси. След като разговарял с краля, Леополд приписал проблемите на неопитност, ленивост и грешки. След няколко откровени разговора с неговия зет кралската двойка консумирала брака си седем години и три месеца след сватбената церемония.

Фридрих II и Елизабет Кристина

Израстването в пруското кралско семейство не е било за хора със слаби сърца. Бащата на Фридрих II не само бил пълен психопат, но принудил Фрдрих да гледа екзекуцията на своя приятел от детството и според слуховете – любовник, лейтенант Ханс Херман фон Кете. Екзекуцията представлява наказание за опит да помогне на Фридрих II да избяга от дома си. Нима може да бъде обвиняван?

Елизабет се отнасяла с уважение към своя съпруг, но той ѝ отвръщал с пренебрежение. (Antoine Pesne / Public Domain)

Така че, когато се стига до принудителен брак, уреден от баща му, можем само да си представим сдържания гняв, който тече във вените на Фридрих. Може би затова веднага след брачната си нощ той пише на по-голямата си сестра Вилхелмина: „Слава Богу, това свърши!“. Въпреки че никога няма да научим какво се е случило зад затворените врати, двойката води разделен живот в различни градове. Нещо повече, Фридрих говорел за жена си с голямо пренебрежение, наричайки я „този непоправимо кисел подвид на женския пол“.

Фридрих II твърдял, че самата дума „брак“ му причинява остра физическа болка, и я оприличавал на бубонната чума. В контекста на тези силни думи, омразата към баща му, възможната хомосексуалност и писмото до сестра му, брачната нощ на Фрдрих II и Елизабет Кристина се оказала катастрофално събитие.

Принцеса Каролина Брауншвайгска и Джордж IV

Бракът на принцеса Каролина Брауншвайгска с Джордж IV доказва всичко друго, но не и любовна връзка, както съобщава Дейвид Соуд в „Кралете и кралиците на Великобритания: Отговор на всеки въпрос“. След като се срещат за първи път, Джордж – тогава принц на Уелс – иска бренди, толкова отблъснат е той от липсата на лична хигиена и грубите маниери на Каролина.

Сватбата на Каролина и Джордж (Gainsborough Dupont / Public Domain)

Разбира се, и Джордж не е описван като стожер на брака. На 32 години той се отпуска, което означава разширяваща се талия. Той харчи огромни суми пари за жени и вино и дори тайно се бил оженил за друга жена преди Каролина. С други думи, кралското семейство е намерило начин да отрече този таен съюз, поставяйки политическото и паричното предимство пред щастието.

Ана Клевска и Хенри VIII

Хенри VIII има дълга история на неуспешни бракове и сватбата му с Ана Клевска се оказва особено катастрофална. След две години като сам мъж съветниците му продължават да се борят, за да гарантират, че кралят ще създаде повече мъжки наследници (единственият му законен син, Едуард, е болнаво дете). Това убеждава Хенри да сключи брак със сестрата на германския херцог на Клевс – Ана. Виждането на привлекателния портрет на жената му помага в решението.

Хенри VIII (Hans Holbein the Younger / Public Domain)

Но когато двойката се среща преди сватбата, той осъзнава, че обещаващият портрет е лъжа. Тя не само не прилича на изображението, но Хенри не изпитва никакво привличане към нея. Това прави брачната им нощ сериозен проблем.

След медения месец монархът признава на Томас Кромуел, че е имал проблеми с изпълнението на съпружеските си задължения. За съжаление, Ана Клевска имала толкова малко познания за човешката сексуалност, че не осъзнавала съществуването на проблем. Според Hampton Royal Court, Хенри VIII вече е преживявал периодични епизоди на импотентност, но е трябвало да спаси репутацията си. Затова се съсредоточил върху предполагаемата грозота на съпругата си.

Статира и Александър Велики

Когато Александър Велики се жени за Статира в Суза през 324 г. пр.н.е., тя не знае нищо за верността на своя младоженец. Младият генерал и владетел на познатия свят вече има друга известна жена – Роксана. Нещо повече – било добре известно, че той някога се е радвал на връзка с Хефестион, който все още му оставал верен спътник.

Сватбата на Александър Македонски и Статира и на Хефестион и Дрипетис / Public Domain

Хефестион се оказал другият младоженец на сватбата, като се оженил за сестрата на Статира – Дрипетис. Но това, което нито една от булките не знаела, било, че романтиката между Александър и Хефестион се разпалила отново по пътя към Суза. Александър и Хефестион прекарвали много повече време заедно, отколкото някой от тях с жена си.

Така Статира рискува да бъде изоставена в брачната си нощ в полза на новия си зет. Александър и Хефестион прекарват нощта изолирани заедно, оставяйки и двете си невести на студа навън. Изборът на спътник на македонския цар през тази втора брачна нощ ужасил първата му съпруга Роксана, която произхождала от согдийците. Това племе смятало, че развлеченията на съпруга се отразяват директно върху честта и женствеността на съпругата, което може да е предоставило силен мотив за Роксана да отрови Александър и Хефестион.

Мария II Стюарт и Уилям Оранжски

Преди сватбата плъзват слухове за сексуалната ориентация на Уилям III, принц на Оранж. Кралската брачна нощ не прави много, за да усмири клюките. Всъщност студеният прием, който оказва на невестата си Мария II на медения им месец, скоро става повод за клюки сред европейските благородници.

Sir James Thornhill / Public Domain

Уилям Оранжски кара булката си и краля на Англия Чарлз II да чакат до полунощ, докато отиде в града, за да хапне нещо. Липсата му на интерес и присъствието му на церемонията за първата брачна нощ повдигнали въпроси. Нещо повече, когато пристигнал за голямото събитие, той отказал да махне вълнените кюлоти, които носел. Когато кралят на Англия му предложил да ги свали, той просто заявил, че е свикнал да ги носи в леглото и няма намерение да променя това.

Чарлз II добавил още към неудобството на цялото събитие. Според някои сведения кралят се държал като пиян и аплодирал младоженците, заявявайки: „А сега, племеннико, на работа! Свети Джордж за Англия!“ Въпреки ентусиазма на английския крал двойката така и не се сдобила с наследник.

Атила и Илдико

Един от най-страховитите воини, яздили някога през равнините на Европа, е хунът Атила. Заради страховитата му репутация римляните го нарекли Flagellum Dei, което се превежда като „бичът Божи“. Той претърпял само едно поражение - в битката при Каталаунските полета от обединените сили на римляни и готи. Тази славна автобиография прави зловещата му смърт в брачната му нощ още по-странна.

Картина със заглавието "Убийството на Атила Велики" (Edvi Illés Ödön / Public Domain)

Атила имал много жени, когато решил да добави жена на име Илдико към своя германски харем. По време на сватбата им през 453 г. сл.н.е. той подготвя войските си да нахлуят в Източната Римска империя, насочвайки се към Маркиан, нейния нов император. Сватбата се състои в двореца на Атила и включва много удоволствия, включително пиршество с много пиене. Атила остава да празнува до малките часове, преди най-накрая да се появи в спалнята, където Илдико търпеливо очаква новия си съпруг.

Какво се случва след това, остава загадка. На следващата сутрин пазачите чуват ридания от спалнята и разбиват вратата. Намират Атила мъртъв с неутешимата Илдико до него. Огледът на тялото му не открива видими рани. Но е очевидно, че е получил кръвотечение от носа през нощта. Историкът Приск Панийски заключава, че той се е задавил до смърт от собствената си кръв.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Стрихнин в супата. Най-известните отровители в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com