Намериха "духа на Коледа" в човешкия мозък

11169
Намериха "духа на Коледа" в човешкия мозък
Снимка: Thinkstock/Guliver

Датски учени откриха специална зона в човешкия мозък, която отговаря за положителната реакция на Коледа и други празници и събития и едновременно се явява център на разпознаването на емоциите на другите хора. Това става ясно от статия, публикувана в сп. BMJ.

"Милиони хора, живеещи в християнските страни, често страдат от липса на "дух на Рождество", като Скрудж в "Коледна песен" на Дикенс. Ние се опитахме да разберем, свързано ли е това с особеностите на работата на техния мозък, и проверихме каква роля е играла нашата нервна система във формирането на културните традиции на празниците", обясняват Браян Хадок и колегите му от университета на Копенхаген (Дания).

Защо прегръдката е най-добрият подарък за Коледа?

Колко щастлив си точно в този момент? Предстоят най-светлите празници, а ти се колебаеш в отговора. А знаеш ли, че има простичка рецепт...

Екипът на Хадок е открил мозъчен регион, чиято активност определя как човек се отнася към Коледа и други празници, като наблюдавал работата на нервната система на 20 доброволци, гледащи различни картинки, като върху част от тях били изобразени предмети, асоцииращи се с Коледа и Нова година.

Използвайки функционална магнитно-резонансна томография, авторите на статията проследили как се променяла работата на мозъка в момента, когато доброволците гледали "обикновени" и "празнични" снимки, след което ги приканили да разкажат за традициите на празнуването на Коледа и Нова година в техните семейства.

Както показали наблюденията, в мозъка на хората, които празнуват Коледа, има специална област, която се активирала в моментите, когато участниците в експеримента гледали празнични картички. Същите региони, както отбелязват учените, са свързани с разпознаването на емоциите на други хора и склонността към религиозен мироглед.

В близко време учените планират да проверят дали тези центрове са задействани в човешките реакции на други религиозни и светски празници. Както се надяват изследователите, данните, събрани при подобни наблюдения, могат да ни помогнат да разберем как човечеството е "изобретило" празниците и защо те играят толкова важна роля в нашия обществен и личен живот.

Купуваме все повече живи елхи за Коледа

Купуваме все повече живи елхички за Коледа. Само за миналата година броят на продадените празнични дръвчета с корен достигна над 20 000...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com