НАСА търси метеорити на Южния полюс

11576
НАСА търси метеорити на Южния полюс

Екип геолози, финансирани от НАСА, заминаха за Антарктида в рамките на поредната експедиция ANSMET, чиято главна цел е търсенето на фрагменти от метеорити, паднали около Южния полюс на Земята последните 20 млн. години, съобщава сайтът на ANSMET.

"Метеоритите, които откриваме в Антарктида, ни помагат да разберем как е възникнала и се е формирала Слънчевата система. Тези "небесни камъни" попадат при нас, откъсвайки се от повърхността на други планети, от техни луни и астероиди, не всички от които НАСА може да посети с използването на роувъри и сонди. Това ни дава великолепен шанс за съберем и изучим материал от други планети, без да напускаме Земята", казва Нина Ланзаа, ръководител на новата експедиция.

Метеорити са довели до възникването на живота

Учени доказаха, че падането на метеорити в древните океани може да е довело до появата на нуклеотидните бази и аминокиселини, залегнали...

Експедициите ANSMET се организират и провеждат от НАСА и Националния научен фонд на САЩ от 1976 година за събиране и каталогизиране на метеорити, падащи на територията на Антарктида и основно в източната част на ледения континент. За изминалите 39 години учените са успели да открият и изучат повече от 20 000 фрагмента от "небесни камъни", някои от които са станали истински знаменитости – като марсианския метеорит ALH84001.

Освен американския ANSMET, редица други държави в света провеждат свои собствени програми за търсене на метеорити на Антарктида. Учените търсят паднали фрагменти от астероиди и частици марсиански или лунен грунт на нейната територия по две прости причини.

Първо, цялата повърхност на континента е покрита със сняг и лед, които помагат на геолозите да намират отломки, без да се опасяват, че това може да не са метеорити, а обикновени камъни от Земята. Второ, метеоритите, заседнали в ледения щит, периодично могат да излизат на повърхността във времето, когато ледникът, "течащ" към бреговете на Антарктида, се сблъсква с хребета на Трансатлантическите планини.

Всяка година тези разломи в ледниците и снега на Антарктида дават на учените около 500 "пресни" метеорита. Тази година експедицията е пристигнала в Антарктида в средата на декември и за изминалите две седмици вече е успяла да открие няколко интересни метеорита – само на Бъдни вечер учените са успели да открият 81 метеорита в една от точките на сблъсък на ледника и планините. Както се надяват геолозите, те ще успеят да счупят рекорда от миналата година.

Китайци плащат астрономически суми за късчета от метеорити

Богати китайци са готови да похарчат цяло състояние за парче от метеорит, съобщава Франс прес. Новопоявилата се мания предизвика скок в...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com