Необичайна гробница на маите е открита в Паленке

17403
Необичайна гробница на маите е открита в Паленке
Снимка: Instituto National de Antropologia e Historia

Мексикански археолози съобщиха за резултатите от охранителни и спасителни разкопки, проведени в древния град Паленке. Те са открили необичайна гробница от 9. век, изградена от каменни плочи. В нейната вътрешност се намирали останките на поне двама души. Освен това единият от тях първоначално е бил погребан в този гроб, докато другият индивид (или няколко индивиди) е бил преместен там, когато меките му тъкани вече са се били разложили, съобщава The History Blog.

В мексиканския щат Чиапас се намират руините на един от най-известните градове на маитеПаленке (древното име на този град е Лакамха – „Голямата вода“). Този голям град възниква през първите векове на нашата ера и около 490 г. става столица на царство Баакал („Мястото на костите“). Паленке се разпада в края на 8. век и очевидно е окончателно изоставен от жителите си през първата половина на 9. век, когато в южната низина на маите се случва известният колапс.

Апокалипсисът на маите: как са си представяли (или не) края на света?

Instituto National de Antropologia e Historia

От този град до днес са оцелели множество паметници на йероглифно писмо, произведения на изкуството и разбира се, архитектурни съоръжения. Сред последните се откроява дворцовият комплекс, построен през 7. век (с последваща реконструкция през 8. век), който представлява комплекс от сгради, разположени около два големи и два малки двора. Освен това са се съхранили останките от кула, стадион за игра на топка, храмове, построени върху пирамидални основи, както и редица други обществени и жилищни постройки, включително резиденции на знатни особи. Именно в този град в средата на миналия век е открита първата царска гробница на маите.

Макар че Паленке е известен вече не едно столетие, изследванията на този голям комплекс продължават и в днешно време. Учени от Националния институт по антропология и история на Мексико съобщиха за новите резултати от работата по охранително-спасителни работи. Археолозите открили необичайна за Паленке гробница, изградена от каменни плочи. В нея се намирали останките на поне двама души, погребани по различно време.

Учени откриха 964 неизвестни селища на маите в Гватемала

Instituto National de Antropologia e Historia

Основното погребение представлява съчленен човешки скелет, който е поставен в гроба в типично за това време положение. Другите останки, изглежда, са принадлежали на възрастна жена, която първоначално е била погребана другаде, но след това костите ѝ са преместени в тази каменна гробница. Изследването на зъбите установило, че тя вероятно е била на около 25 – 28 години в момента на смъртта си. В същото време според учените няма пълна увереност, че преместените останки са принадлежали на един човек.

Instituto National de Antropologia e Historia

Заедно с останките на хора в гробницата били открити и погребални дарове. Те са представени от керамични съдове, които първоначално може да са съдържали храна и напитки. Освен това тук лежали статуетки от зелен камък. Макар че човешките останки все още не са датирани с радиоактивен въглерод, археолозите смятат, че погребенията датират от 9. век.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com