Неочаквана вреда от солта

19788
Неочаквана вреда от солта
Снимка: iStock/Guliver

Не е тайна, че прекомерната употреба на сол вреди сериозно на оранизма. Последните изследвания в тази насока, обаче показват, че вредите може да са още по-стряскащи.

Оказва се, че злоупотребата със сол води до слабоумие и предизвиква инфаркт, защото солената храна стимулира размножаването на имунни клетки, блокиращи производството на азотен оксид, жизненоважна молекула за здравето на мозъка и сърцето. Това се казва в статия, публикувана в списание Nature Neuroscience.

Уникални астрономически явления през 2018 година

Великото противостоене между Марс и Земята, когато двете съседни планети ще се приближат до минимално разстояние, пълно лунно затъмнени...

"Получените данни показват каква голяма роля играе храносмилателната система за работата на мозъка. Намерихме поредния пример за това, как храната влияе на нашето поведение и здраве. Той показва как лошите хранителни навици влияят негативно на микросъдовете на мозъка и съдействат за развитието на слабоумие", заяви Джузепе Фарако от Корнелския университет.

През последните години много медици и биолози започнаха да обръщат внимание на това, че консумацията на големи количества сол значително повишава вероятността от сърдечно-съдови болести, а също така от деменция и други форми на слабоумие при младите и възрастни хора, принадлежащи към най-различни социални слоеве.

В това, както отбелязват Фарако и неговите колеги, почти никой не се съмнява, но самият механизъм, по който солта действа на мозъка и кръвоносната система е останал загадка за учените. Допълнителният проблем е, че човек не може да се откаже от солта, защото съдържащи се в нея натрий и хлор са жизнено необходими за работата на нервните клетки и храносмилането.

Фарако и колегите му са опитали да установят, защо употребата на прекалено големи количества кол не помага, а вреди на организма. Те са експериментирали с мишки, които са получили „конска“ доза сол в диетата си, надхвърляща нормалната от 8 до 16 пъти. Няколко седмици по-късно в техния организъм са настъпили резки промени – притокът на кръв в техния мозък рязко е намалял, кръвното налягане се е покачило, а паметта им започнала да отслабва. При това биолозите не са намерили никакви следи от възпаления и други нарушения на кръвоносната система на мозъка, които обикновено водят до подобни последици.

Вярата в Дядо Коледа е полезна за детската психика

Въпреки модерните времена, в които живеем и лесното развенчаване на митовете и приказките вярата в Дядо Коледа е особено важна за детск...

Опитвайки се да разберат, с какво може би е свързан този факт, изследователите са сравнили състава на микрофлората на тези мишки с тази на други гризачи, които са спазвали нормална диета. Оказало се, че солта принуждава определени типове имунни тела да се размножават активно в тънкото черво на мишките. Те на свой ред са произвеждали интерлейкин-17, сигнал за възпаление. Когато той попада в клетката на червото, той потиска производството на важната сигнална молекула, азотен монооксид /NO/.

Това вещество ръководи голям брой най-различни процеси в нашия организъм, включително разширяването и стесняването на съдовете и стареенето. Вкарването в организма на голям брой вещества, съдържащи нитрати и други съединения на азота, дори може да забави стареенето и да увеличи продължителността на живота, предаде БГНЕС.

Съответно понижаването на концентрацията на NO предизвиква маса негативни ефекти, които могат да се ликвидират само по два начина – намаляването на количеството на сол в храната или добавянето в нея на аргинин, от молекулите на който се произвежда NO.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com