Невробиолози разкриха тайната на алкохолизма

5139
Невробиолози разкриха тайната на алкохолизма

Невробиолози от университета на Северна Каролина откриха вериги от невронни клетки, които могат да отговарят за пагубната страст към алкохола.

Тези вериги обединяват две области на мозъка – амигдалата и вентралните области на кората, които отговарят за реакцията на стрес и съответно за зависимостите. Изследването е публикувано в сп. Biological Psychiatry.

Цветът на очите ни издава колко обичаме алкохола

Учени от университета във  Върмънт установиха, че цветът на очите е свързан с предразположеността на човек към алкохолизъм, пише A...

Предишни изследвания вече са демонстрирали участие на амигдалата и вентралните области в проявата на алкохолна зависимост, но за първи път невробиолозите са успели да демонстрират, че тези две области си взаимодействат с помощта на невронни схеми. Тези мрежи се състоят от проекционни неврони – нервни клетки с дълги аксиони, способни да предават сигнали в други зони на мозъка.

Проекционните неврони изработват кортикотропин рилизинг хормони (CRF), които регулират синтеза на други хормони и участват в борбата със стреса.

Експерименти на мишки са установили, че потискането на активността на веригите между две области на мозъка защитава от преяждане и употреба на алкохол. По такъв начин CRF системата се оказва свързана с възникването на алкохолизма.

Разширената амигдала е задействана в реакциите на такъв психологически стрес като загубата на работа или на любим човек, а вентралните области на кората участват в получаването на удоволствие от храна, наркотични вещества и алкохол.

Младите на Запад все повече залитат по алкохола

Броят на сериозно пристрастените към алкохола младежи в западните държави расте и това се превръща в източник на сериозно безпокойство ...

Учените са установили, че алкохолът активира CRF невроните в разширената амигдала, които предават възбуждението на вентралните области и в крайна сметка допринасят за по-нататъшната употреба на алкохол.

Изследователите се надяват, че работата им ще помогне в разработката на нови методи за лечение на алкохолизъм или профилактични мерки срещу пагубната зависимост сред младежите. Известно е, че хората, които започват да пият на тийнейджърска възраст, с голяма вероятност в бъдеще стават алкохолици.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com