Трудно за намиране проучване с данни за лекарства за кръвно с повишен и значително повишен риск от рак на кожата

17725
Трудно за намиране проучване с данни за лекарства за кръвно с повишен и значително повишен риск от рак на кожата
Снимка: iStock/Guliver

Някои антихипертензивни лекарства (т.е. лекарства, които се ползват за лечение на хипертония), може да увеличат риска от рак на кожата – затова е направено и това ретроспективно проучване (т.е. изследване и съпоставка на вече съществуващи данни). Това посочва RADAR – екип от 25 лекари, който се занимава специално с проучване на нежелани лекарствени реакции.

Изследването влезе във фокуса на внимание на Actualno.com предвид много трудния път да бъде открито. За това колко трудно всъщност може да бъде намерено вече говори българският дерматолог проф. Георги Чернев.

Съгласно проучването, което е публикувано още през 2016 година, но информация за него може да се намери само в платената част на сайта на Американската асоциация на дерматолозите, има "значително повишен риск" от развитие на меланома при употреба на сартани (ангиотензин-рецепторни блокери) и тиазиди. Има и "повишен риск" от развитие на базално-клетъчен карцином при употреба на ангиотензин рецепторни блокери, но и при употреба на инхибитори на ангиотензин конвертиращ ензим.

Швейцарско проучване подкрепя български професор за повишен риск от рак на кожата при прием на вид лекарства за кръвно*

Рискът да развиете меланома след прием на сартани (вид лекарства за лечение на хипертония, т.ар ангиотензин рецепторни блокери) е 2 път...

На каква основа се вадят тези заключения? В проучването са изследвани данни на общо 635 687 пациенти, на възраст между 18 и 89 години. Търсени са такива пациенти, които са употребявали антихипертензивни лекарства в определен период от време – две поредни рецепти, предписани от лекар.

Що се отнася до употребата на сартани, в проучването са влезли данни за 5772 пациенти, приемащи ангиотензин рецепторни блокери според критериите на изследването. Открити са общо 86 случая на три различни вида рак на кожата – злокачествена меланома (23 случая), базално-клетъчен карцином (45 случая) и плоскоклетъчен (сквамозно-клетъчен) карционом (18 случая). На тази база RADAR прави заключение за "значително повишен риск" от развитие на меланома при употреба на сартани.

Освен това – при 13 617 пациенти, приемали инхибитори на ангиотензин конвертиращ ензим, в 157 случая е наблюдавано развитие на някой от изброените вече три вида рак на кожата, т.е. злокачествена меланома в 28 случая, базално-клетъчен карцином в 94 случая и плоскоклетъчен карционом в 35 случая. Заради това и заключението на RADAR е за "повишен риск" за развитие на базално-клетъчен карцином при прием на инхибитори на ангиотензин конвертиращ ензим, но и при прием на сартани.

По отношение на тиазидите, в проучването влизат 3400 пациенти и от тях общо 40 са развили злокачествена меланома (9 случая), базално-клетъчен карцином (18 случая) и плоскоклетъчен карционом (13 случая). Заключението на RADAR – значително повишен риск от развитие на меланома.

Сигнал на български лекар за канцерогенен ефект на лекарства за кръвно беше признат от престижна германска медийна група

Една от най-реномираните издателски групи в света, включително на научна и медицинска литература – германската Spring...

Според RADAR, повишен риск от развитие на плоскоклетъчен карцином има при употреба и на сартани, и на тиазиди, и на инхибитори на ангиотензин конвертиращ ензим.

В заключението на изследването е посочено изрично, че то може да послужи за определяне на избора на лекарствена терапия при лечение на хипертония в клинични случаи! "Предвид широката употреба на тези лекарства, е оправдана повишена фармакологична бдителност, заедно с образоване на пациенти и медици", гласи последното изречение.

В светлината на заключенията на проучването, припомняме скорошно интервю на Actualno.com с проф. Чернев: Нови сигнали и данни за канцерогенен ефект от клас лекарства за кръвно

Авторите на изследването:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Разработват първата ваксина срещу рак на белия дроб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com