Някъде между аншоата и прасетата: Какво е мястото на човека в хранителната верига

4163
Някъде между аншоата и прасетата: Какво е мястото на човека в хранителната верига
Снимка: redcharlie / Unsplash

На някои видове на нашата планета им е провървяло повече, отколкото на други. Например лъвовете, вълците и акулите нямат естествени врагове, тоест хищници, които да ги преследват за храна. Но го има човека. Може ли в такъв случай да се смята, че ние се намираме на върха на хранителната верига?

Човекът нарушил базовите инстинкти на животните

Международна група зоолози, еколози и специалисти по поведението на животните са стигнали до извода, че поради човешката намеса в приро...

От гледна точка на науката мястото на човека в хранителната верига не зависи от това, кой може „нас да ни яде“ или кой убиваме ние. Поради тази причина, ако се отчита това, с което се храним, то ние не се явяваме главните хищници.

В науката позицията на организма в хранителната верига се определя от неговото трофично ниво. Обикновено то се оценява по скала от 1 до 5. Растенията и другите „производители“, които получават енергията си от слънчевата светлина, са на първо ниво (1), а тревопасните животни са на второ ниво (2). Видовете на трето ниво (3) се хранят само с тревопасни животни, а видовете на четвърто ниво (4) се хранят само с месоядни животни от трето ниво. Видовете, които получават храна от множество трофични нива, като всеядни, се оценяват по средното трофично ниво на това, което ядат, плюс едно. Например животно, което яде точно 50% от растенията и 50% от тревопасните животни, ще бъде всеядно на ниво 2,5.

Въз основа на данни на ООН учените са успели да присвоят трофично ниво на всеки продукт, който човек яде. Установено е, че средно хората получават 80% от дневните си калории от растения и 20% от месо и риба, според проучване от 2013 г. Това ни поставя на трофично ниво от 2,21 (някъде между аншоата и прасетата). Но трофичните нива на хората варират в целия свят. В Бурунди (Африка) например растенията представляват 96,7% от местното потребление през 2009 г., което дава на населението трофично ниво от 2,04. Междувременно в Исландия, където менюто се състои от около 50% месо, трофичното ниво е 2,57.

Разбира се, в сравнение с аншоата и прасетата, хората представляват много по-голяма заплаха за другите животни. Някои учени твърдят, че човешкият натиск върху другите видове ни прави „суперхищници“. Например в проучване от 2015 г. изследователи от Университета на Виктория в Канада са сравнили дейността на ловци и рибари с реакциите на сухоземните и морските хищници. Те са открили, че хората убиват плячка до 14 пъти по-бързо от другите хищници. Но в природата хищникът убива заради храна, докато човекът…

Откриха древна човешка ДНК, непозната досега в световен мащаб

Археолози откриха останките на 7200-годишен скелет на жена ловец-събирач в Индонезия, който има „ясно изразена човешка линия&ldqu...

В повечето случаи убиваме диви животни не за да ги ядем. Например основните причини за намаляване на популацията на лъвовете са загубата на средата на местообитание и срещите с хора, които не искат животните да заплашват тях или добитъка им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Български лекар и професор получи световно научно признание

Две бедствия за ден: Как остров преживя вулкан и тайфун едновременно

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com