Нова надежда - с кислородна терапия да бъде спряна Болестта на Алцхаймер

13048
Нова надежда - с кислородна терапия да бъде спряна Болестта на Алцхаймер
Снимка: iStock/Guliver

За първи път едно нефармацевтично клинично изпитване се доказва като ефективно за блокиране на основните активатори на Болестта на Алцхаймер. Такова е мнението на проф. Ефрати от университета в Тел Авив, чието проучване за използването на кислородна терапия в барокамера (HBOT), с цел подобряване на мозъчната функция е публикувано в медицинското списание Aging.

Проучването, което комбинира използването на HBOT при лечението на животни, генетично "принудени" да развият Болестта на Алцхаймер и група хора на възраст над 65 години, които вече са изпитвали сривове на паметта (етап от развитие на болестта на Алцхаймер), дава следните положителни резултати: подобряване на съдовата функция, притока на кръв към мозъка, капацитета на паметта, вниманието и скоростта на обработка на информацията, както и спад в амилоидното натоварване на мозъка - амилоидите са неразтворими протеини. Амилоидните бета отлагания в стените на кръвоносните съдове на мозъка са най-честата съдова патология при болестта на Алцхаймер.

Болест на Алцхаймер – този симптом с очите издава, че сте в риск

Ранните симптоми на болестта на Алхаймер включват проблеми със запомнянето, концентрацията или трудности при вземането на решения, коит...

"Терапията кара тялото ни да извърши необходимите корекции, за да обърне процеса, който завършва с болестта на Алцхаймер", заяви Ефрати пред The Jerusalem Post.

"Хипербаричната медицина е форма на терапия, която изисква пациентите да бъдат държани в специални камери, в които атмосферното налягане е много по-високо от това, което обикновено се наблюдава на морското равнище. Освен това те дишат въздух, обогатен със 100% кислород", обясни ученият.

Лечението вече се използва за други показания и е известно, че е относително безопасно, когато се управлява от медицински специалист. Предишно проучване на Ефрати и екип от Медицинския център "Шамир" установи, че когато здрави възрастни над 64 години са били поставени в барокамера и им е подаван чист кислород в продължение на 90 минути на ден, пет дни в седмицата за период от три месеца, процесът на стареене на мозъка се забавя чувствително. Ефектите от терапията върху мозъка са оценени с помощта на ЯМР с висока резолюция. Резултатите: 16% -23% увеличение на мозъчния кръвен поток, 16.5% подобрена памет и подобрения както на вниманието, така и на скоростта на обработка на информация.

"След хипербарна терапия, възрастните пациенти, които вече са страдали от загуба на памет, показват подобрение на притока на кръв към мозъка, както и реално подобрение на когнитивните умения", казва проф. Ури Ашери, също от университета в Тел Авив, участвал в изследването на проф. Ефрати.

Болестта на Алцхаймер - какво я предизвиква

Често се нарича бич на века. Това е неизбежно, неотстъпчиво и нелечимо. Но сред множеството свързани с възрастта и невродегенеративни з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно