Нови открития за динозаврите

15191
Нови открития за динозаврите

Палеонтолози са изучили състава на черупката на динозавърски яйца и са установили каква е била температурата на тялото на тези животни.

Станало ясно, че тя била нееднаква при различните видове динозаври, освен това се оказало, че тези животни не може да се нарекат нито топлокръвни, нито студенокръвни.

"Тандем" унищожил динозаврите

Геолози уточниха възрастта на лавовите изхвърляния на платото Декан, случили се приблизително по същото време, когато са измрели диноза...

Изследването на учените е публикувано в сп. Nature Communications.

Учените открили начин за определяне на температурата на тялото на измрели животни, по-конкретно – динозаврите. Те се появявали на бял свят от яйца, които се формирали в тялото на самката, а значи тяхната черупка "пази" информация за температурата на тялото на самката.

Изследователите анализирали по какъв начин тази информация е "записана" на черупката на яйцата на съвременните птици, а след това използвали методиката за изучаване на черупката на яйцата на динозаври, живели на Земята преди 70-80 млн. години.

В резултат станало ясно, че зауроподите – големи тревопасни динозаври – са имали доста топла кръв, а тази на по-малките им събратя – овирапторите – била по-студена.

Динозаврите се смалили и днес живеят като птици

Гигантски вид динозаври са се смалили и в днешно време са приели формата на птици, предаде БГНЕС. Научното списание "Сайънс" описва в ...

Авторите обаче подчертават, че нито едните, нито другите динозаври могат да се отнесат към топлокръвните или студенокръвните животни – по-скоро температурата на тяхното тяло наистина е варирала в зависимост от размера.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com